Koloneli Aubrey Herbert, miku i madh i shqiptarëve

Më 26 shtator 1923, u nda nga jeta koloneli i nderuar dhe miku i madh i shqiptarëve, Aubrey Herbert. Kontributi i tij për Shqipërinë ishte aq i vyer sa u vlerësua duke iu ofruar dy herë froni i Shqipërisë.

Herbert ishte një ushtar britanik, diplomat, udhëtar dhe oficer i inteligjencës. Ai u bë një mbrojtës pasionant i pavarësisë së Shqipërisë, pasi kishte vizituar vendin në 1907-n, në 1911-n dhe në 1913-tën.

Nga viti 1911 deri në vdekjen e tij, ishte një anëtar konservator i Parlamentit Britanik. Koloneli Herbert vuajti gjatë pjesës më të madhe të jetës së tij nga shikimi i dobët dhe ishte pothuajse i verbër në moshën 40-vjeçare.

Pas vdekjes së Herbert, nëna e tij Elisabet Karnavon, dha një ndihmë të madhe për Shqipërinë duke ndihmuar në ngritjen e një biblioteke, hapjen e shumë shkollave, në emancipimin e gruas, si edhe u angazhua edhe për sjelljen e ndihmave në fushën e shëndetësisë etj.

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave sjell foto-portretin e Herbert-it dhe një foto e ballinës së gazetës “Afrimi” me një artikull kushtuar kolonelit në vitit 1924./ atsh / KultPlus.com

Përkujtohet në 98 vjetorin e vdekjes, koloneli Aubrey Herbert

Koloneli i nderuar dhe miku i madh i shqiptarëve Aubrey Herbert vdiq më 23 shtator 1923.

Herbert ishte një ushtar britanik, diplomat, udhëtar dhe oficer i inteligjencës i lidhur me pavarësinë e Shqipërisë. Herbert u bë një mbrojtës i pasionuar i pavarësisë së Shqipërisë, pasi kishte vizituar vendin në 1907, 1911 dhe 1913-tën.

Kontributi i tij për Shqipërinë ishte aq i vyer sa u vlerësua duke iu ofruar dy herë froni i Shqipërisë. Nga 1911 deri në vdekjen e tij ai ishte një anëtar konservator i Parlamentit Britanik. Koloneli Herbert vuajti gjatë pjesës më të madhe të jetës së tij nga shikimi i dobët dhe ishte pothuajse i verbër në moshën 40-vjeçare.

Pas vdekjes së Herbert, nëna e tij Elisabet Karnavon, dha një ndihmë të madhe për Shqipërinë duke ndihmuar në ngritjen e një biblioteke, hapjen e shumë shkollave, në emancipimin e gruas, ndimesë për sjelljen e ndihmave në fushën e shëndetësisë etj.

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave publikoi sot një telegram të dërguar nga përfaqësia diplomatike shqiptare drejtuar familjes së Kolonelit Aubrey Herbert ku i shprehin ngushëllime për ndarjen nga jeta, dokument i cili ruhet në AQSH. / KultPlus.com