Gjesti fisnik i karabinierit italian për vogëlushen kosovare

“Humanizmi i gjestit fisnik i Fabio Cervellierit, së bashku me gjithë regjimentin e RSU-së së Karabinierëve, në ndihmë të vogëlushes kosovare, duke i garantuar asaj kujdesin më të mirë në ‘Policlinico Umberto I’, janë dëshmi dhe konfirmim i vlerave që e kanë dalluar gjithmonë punën e misionit të tyre në Kosovë”, shkruan ambasadorja e Kosovës në Romë, Lendita Haxhitasimi.

12 qershor 1999. Kontingjenti italian hyn në Kosovë

Këto ishin vite konfliktesh të mëdha dhe luftërash të mëdha për Ballkanin. Vite që do të shohin vende që varrosin të rinj e të mëdhenj, pa kursyer as fëmijët. Fëmijë që do të mbajnë sytë, tmerrin dhe dhimbjen brenda. Dhimbje që do të bëhet forcë, qëndrueshmëri dhe mbijetesë. Tmerr që do të pasurohet edhe me uranium të varfër dhe do të shohë 7600 ushtarë italianë të sëmurë me kancer, përfshirë 400 të vdekur, për shkak të plumbave të përdorur nga NATO gjatë bombardimeve të vitit 1999 në Jugosllavi.

Një tmerr që do të pushtohet nga jeta, një jetë që do të fillojë të mbillet, më në fund në një tokë të pavarur.

Në këto vite të gjata, ka pasur shumë ndërhyrje nga mbrojtja italiane, kujton sot edhe ambasadorja e Kosovës në Romë Lendita Haxhitasim, teksa shkruan për një histori që ka goditur të gjithë, atë të vajzës katërvjeçare kosovare, e cila vuan nga diabeti mellitus tip 1.

Fabio Cervellieri me mision në Kosovë me shpenzimet e tij bleu insulinë dhe një pajisje të aftë për të matur shkallën e glicemisë, duke garantuar gjithashtu shtrimin në spital të vajzës së vogël, të shoqëruar nga nëna e saj, në Spitalin ‘Umberto I’ në Romë, për të kryer vizita të thelluara dhe për të identifikuar terapinë e duhur. Një vajzë e vogël që e gjeti veten me një familje tjetër të madhe pranë saj – atë të gjithë Regjimentit të Karabinierëve të MSU-së, e cila e mori çështjen në zemër, duke mbledhur, përmes një koleksioni të organizuar në mesin e të gjithë stafit, paratë e nevojshme për udhëtimin jashtë dhe kthimin në Prishtinë. – Romë, më 13 nëntor.

Një familje e re e cila ka vendosur të qëndrojë pranë saj, me dëshirën për ta parë të rritur të shëndetëshme.

“Falënderojmë thellësisht të gjithë familjen e Karabinierëve dhe ‘Policlinico Umberto I Rome’, për solidaritetin dhe kontributin e tyre, të cilat forcojnë më tej lidhjen dhe zemrat e dy popujve tanë”, shkruan tutje ambasadorja Haxhitasimi. / KultPlus.com