Kullani, elementi që ia shton bukurinë veshjes hasjane

Hasi është një krahinë mes Kosovës dhe Shqipërisë, mes Prizrenit dhe Gjakovës, dhe numëron rreth 38 fshatra vetëm brenda territorit të Kosovës.

Pavarësisht se është një krahinë me fshatra të vegjël në numër, ky vend ka një etnografi shumë të pasur dhe një veshje shumë të veçantë.

Veshjet hasjane janë shumë të njohura për nga veçantia e tyre si dhe për nga përdorimi i tyre i madh në atë trevë.

Shumëkush ka pyetur se për çfarë shërben ajo pjesë, që në gjuhën lokale quhet ‘kullan’ e që ngjishet për beli, duke e mbështjellë sa më mirë, pjesën ku bashkohen rrobat e pjesës së sipërme me ato të poshtmet.

Bartja e kullanit te gratë hasjane ishte e detyruar sepse shumica e burrave ishin në gurbet, e ato ishin edhe burra dhe gra, kurse deri në kohën e pasluftës dihet se Hasi ishte lokacion pa ujë, andaj edhe ndryshe quhej Hasi i Thatë.

Kësisoj, ajo pjesë me dru në bel, që njëkohësisht është edhe karakteristika kryesore e kësaj veshjeje, u shërbente për të bartur ujin që shpesh ishin detyruar ta bartnin nga Drini i Bardhë ose ndonjë burim i largët. / KultPlus.com