Kafshët që u zhdukën në 2020 dhe ato që priten të humbasin në 2021 (FOTO)

Ekspertët mjedisorë kanë paralajmëruar prej kohësh se toka po hyn në “eventin e gjashtë të zhdukjes së specieve” dhe ky realitet po bëhet më i qartë në 2020, teksa kafshë të panumërta tashmë konsiderohen të zhdukura.

Unioni Ndërkombëtar i Konservimit të Natyrës (IUCN) thotë në raportin e tij të fundit se ka në “listën e kuqe” të kafshëve të kërcënuara me zhdukje – rreth 35,765 nga 128,918 specie të listuara.

Edhe grupimi World Wildlife Fund (WWF) se popullata e kafshëve po reduktohet me ritme të shpejta prej shkatërrimit të ekosistemeve dhe dështimit të tyre në përshtatjen ndryshimet e botës.

Ndryshimet klimatike, aktiviteti njerëzor dhe faktorë të tjerë janë shkaqet e katastrofës natyrore.

Megjithse ka debate për atë që mund të përkufizohet si ‘specie e zhdukur’ ekzemplarët bazohen kryesisht në listën e kuqe të IUCN, e cila ndjek statusin e specieve.

Në të ne mund të gjejmë kafshë që nuk i kemi parë kurrë, per të cilat ekspertët tregojnë se cilat janë frikat e shpresat e tyre për të ardhmen.

Kështu ata thonë se shumë specie lemurësh janë tashmë të rrezikuara në mënyrë kritike.

E tilla është ‘bretkosa e shkëlqyer helmuese’, kafsha e vogël e kuqe nga Panama, e kërkuar për tregtinë ilegale të kafshëve. IUCN pranon se nuk e di nëse kafsha mund të jetë ende gjallë në koleksionet private.

22 specie të tjera bretkosash janë të rrezikuara në Amerikën Qendrore e Jugore, kryesisht si rezultat i sëmundjes së quajtur kitridiomikoza.

Jalpa, salamandra e burimit, që më parë ka qenë e zakonshme në Guatemala por nuk është parë prej dekadash. Femrat e saj që ruajnë vezët e tyre të pakta jetonin vetëm në rajonet e larta të Jalapa.

Fotot e tyre janë të pakta por Jalpa jetojnë në pemë, dru, dhe industria e drurit konsiderohet faktori kryesor i zhdukjes së tyre.

Mantis xhuxhmaxhuxh, është insekti që jetonte në rajonet qendrore të Italisë i konfirmuar sivjet si i zhdukur. Vetëm një ekzemplar i tij është gjetur disa dekada më parë në Tolentino, por mantis ka shumë nën-specie të cilat edhe ato janë të rrezikuara, sipas IUCN.

Lakuriqi Bonin pipistrel

Miu evropian i pyllit;

Shkencëtarët janë të habitur nga rënia e popullsisë së miut që jeton në Evropë e Rusi.

Femrat e tij lindnin më parë rreth 20 këlyshë në vit ndërsa tani vetëm pesë ose gjashtë. Ekspertët po hetojnë atë që ka shkaktuar ndryshimin por gjithsesi parashikojnë se kafsha e vogël është drejt zhdukjes për 20 vjet.

Lemuri i artë i bambusë

50 deri në 250 ekzemplarë të këtij lemuri kanë mbetur në botën e egër, dhe ata nuk janë lemurët e vetëm  të kërcënuar nga zhdukja në ishullin e Madagascar, si rezultat i humbjes së habitatit dhe i diversitetit të botës bimore.

Dy delfinë lumi të species Irrawaddy në lumin Mekong në pjesën e Kamboxhias. Kjo është një nga vetëm pesë specie delfinësh lumi, të cilat janë të gjitha të rrezikuara nga zhdukja.

Së bashku me delfinët rosë të Amazonës, delfinët Irrawaddy dhe ato pa flatër kurrizi të lumit Jangtze, përballen me kërcënimin vrasës të digave elektrike, ndotjen dhe kapjet aksidentale.

Rinocerontët e Bardhë Veriorë janë tashmë thuajse të zhdukur teksa dy ekzemplarët e njohur janë dy femra, Najin dhe bija e saj Fatu –ato nuk mund të riprodhohen në mënyrë natyrale, përveç ndonjë mrekullie të shkencës.

Orangutangu Tapanuli është një specie e zbuluar vetëm në vitin 2017, dhe shkencëtarët menjëherë ishin të shqetësuar për shanset e tij të mbijetesës. Llogaritet se vetëm 800 individë ekzistojnë dhe nëse diga e planifikuar ndërtohet në habitatin e tyre, e ardhmja duket e vrazhdë./ KultPlus.com

Lemurët e kërcënuar nga zhdukja në ishullin e Madagascar, si rezultat i humbjes së habitatit dhe i diversitetit të botës bimore
Rinocerontët e Bardhë Veriorë janë tashmë thuajse të zhdukur teksa dy ekzemplarët e njohur janë dy femra
Dy delfinë lumi të species Irrawaddy në Mekong në pjesën e Kamboxhias
Lemuri i artë i bambusë
Miu evropian i pyllit