Letërsia online e Kinës parapëlqen më shumë temat realiste

Deri 65 për qind e veprave letrare online ishin mbi temat realiste, një rritje prej 24 për qind në vit, bën të ditur një raport mbi zhvillimin e letërsisë kineze online.

Në vitin 2018 7.95 milionë vepra letrare ishin ngarkuar për herë të parë, duke e rritur numrin e përgjithshëm në mbi 24 milionë, rreth 48 për qind më shumë sesa në vitin 2017, thekson raporti i dhënë nga “Digital Publishing Association”, që është mbështetur në shqyrtimin e 83 platformave të leximit në internet.

Temat fantastike ishin dikur të pëlqyera nga lexuesit e letërsisë online, që në Kinë u referohen fiksioneve fillimisht të lëshuara në platforma online si uebfaqet apo aplikacionet mobile, ku lexuesit mund t’iu qasen pa pagesë vetëm kapitujve të parë e pastaj iu duhet të paguajnë për pjesën tjetër, transmeton “Koha Ditore”. Vepra popullore mund të kenë rastin të publikohen.

“Rritja e veprave realiste duhet t’i atribuohet inkurajimit të perspektivës së njerëzve për vepra artistike”, ka thënë Wang Yefei, drejtues i shtypit dhe administratës së publikimit në Beijing.

“Letërsia online ka hyrë nga një trevë anësore në skenën kryesore dhe duhet t’i përshtatet me kohë tregut kryesor”, ka thënë Wang gjatë një seminari në China Online Literature, që u hap të premten.

Temat realiste mpiksin vitalitet në letërsinë online dhe zgjerojnë horizontin e tyre, ka thënë Xiao Jinghong, zëvendësdrejtor i Institutit të Letërsisë së Internetit pranë Shoqatës së Shkrimtarëve Kinezë.

“Shpresojmë që letërsia online do të jetë më e larmishme dhe shkrimtarët mund të zhytën më shumë në jetën reale”, ka thënë Zhang Rong, zëvendëspresident i China Reading, botuesi më i madh online në vend.

Sipas raportit, Kina ka 430 milionë lexues të letërsisë online, deri në 14 për qind në vit./Xinhua / KultPlus.com