Shtatë drama të rëndësishme shqipe erdhën mbrëmë mjeshtërisht përmes leximit skenik

Jeta Zymberi

Në një situatë të pazakontë për shkak të pandemisë, festivali dy ditorë që këtë vit shënoi edicionin e tij të dytë, “Leximi skenik i dramës kombëtare” u përmblodh në një mbrëmje të vetme.

Përmes një gërshetimi mes autorëve dhe gjeneratave, drama të inskenuara dhe ende të painskenuara, mbrëmë u bashkuan me tentativën që publiku të njihet më shumë me shkrimin dramatik kombëtar, shkruan KultPlus.

Fadil Hysaj, Haqif Mulliqi, Besim Rexhaj, Jeton Neziraj, Naser Shatroli, Arian Krasniqi dhe Arta Arifi janë ndër dramaturgët më të rëndësishëm në letërsinë e sotme shqipe që shkruhet dhe botohet në Kosovë. Kjo për faktin se dramat e tyre kanë zënë një vend të rëndësishëm në jetën teatrore dhe mjeshtëria e tyre vazhdon të mahnitë publikun, kjo ishte edhe arsyeja pse mbrëmë puna e tyre po shpalosej para publikut.

Të veçanta secila në temën e vet, drama të rëndësishme si: “Molla e Adamit”- Fadil Hysaj, “Përralla klaustrofobike”- Haqif Mulliqi, “Vorbulla”- Besim Rexhaj, “Poetika e turpit”- Jeton Neziraj, “Ifgjenia kukull”- Arian Krasniqi, “N’dry”- Arta Arifi dhe “Shkumësi”- Naser Shatrolli, ishin përzgjedhur për t’u lexuar në ambientin e ngrohtë të KultPlus Caffe Gallery, e që publikut qysh në fillim i lanë një shijë të jashtëzakonshme.

Ndërkaq, leximi artistik dhe skenik u bë nga aktorët mjeshtërorë të skenës sonë teatrore, siç janë: Melihate Qena, Aurita Agushi, Afrim Muçaj dhe Artan Geca.

Qysh në fillim, aktorët arritën të tërheqin vëmendjen e publikut. Secili nën magjinë e tij interpretuese bën që publiku të emocionohet, të shpërthente në të qeshura e të duartrokiste për gjetjet e mahnitshme që këto drama ngërthenin në vete.

Ideatorja e këtij eventi, Ilirijana Arifi, me syrin e saj regjisorial, gjatë gjithë kohës po i përcillte me vëmendje të theksuar aktorët, por që buzëqeshja e saj e shpeshtë dhe një pohimi me kokë, ndoshta pa vetëdije, tregonte se ajo ishte e kënaqur me artikulimin që po e bënin aktorët e këtë e dëshmoj edhe vetë pas përfundimit të leximit skenik. Ajo për KultPlus u shpreh se nata e mbrëmshme ishte e mrekullueshme në çdo aspekt.

“Këtë vit organizimi mori një rrjedhë tjetër për shkak të situatës së krijuar nga pandemia. Në fillim, ideja ishte që të shkonim online me lexime, vetëm me pranin e aktorëve, mirëpo gjatë bisedave vendosëm që të gjenim një ambient të përshtatshëm për këto lexime dhe nikoqir na u bë KultPlus Caffe Gallery. Mbrëmja e natës së kaluar ishe e veçantë, them në kuptimin artistik dhe organizativ”, u shpreh regjisorja Arifi e cila tutje tregoi se po planifikojnë që vitin e ardhshëm, një nga këto drama të përzgjedhura të inskenohet dhe të jepet premiera e saj në skenën e njëmend teatrore.

Regjisorja Arifi një falënderim të veçantë e kishte për aktorët që interpretuan mbrëmë pjesët e zgjedhura, e që  sipas saj erdhën me shumë mjeshtëri.

“I falënderoj aktorët: Meli Qena, Aurita Agushi, Artan Geca dhe Afrim Muçaj për mjeshtërinë e interpretimit artistik dhe sharmin që i dhuruan këtij eventi, stafin e gazetës online për kulturë “KultPlus”, Blerdi Malushin dhe Valbon Tishukajn”, tha Arifi.

Ishin shtatë drama që u lexuan mbrëmë, por i pranishëm ishte vetëm njëri prej autorëve të këtyre dramave. Dramaturgu Naser Shatrolli me prezencën e tij sikur ju dha edhe një përgjegjësi edhe më të madhe aktorëve për interpretim. Duke vlerësuar secilin nga aktorët, Shatrolli veçoi njërin prej tyre që lexoi dramën “Shkumësi”.

“Ishte ambienti i ngrohtë parasëgjithash, u provokova për të mirë në kuptimin e aranzhimit, konfiguracioni i 7-të dramave në nja panel aktorial ishte zgjedhje e bukur dhe intriguese! Aktorët u paraqitën mirë, spontaniteti rrodhi, regjisorja kishte bërë një punë të vyeshme, andaj e falënderoj. Ndërsa tek pjesa e dramës sime më pëlqeu Artan Geca, e falënderoj publikisht, mendoj se ka qenë brenda natyrës së dramës! Secili ishte në nivel, edhe audienca e mirë”, tha Shatrolli për KultPlus.

Ky aktivitet u mbështet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit. / KultPlus.com