Origjina e emrave të markave më të famshme

Cila është historia që fshihet pas disa prej sipërmarrjeve më të rëndësishme në botë. Më poshtë shohim se disa emra markash erdhën nga përkthime, shpikje, dhe receta.

Nike- është emër që lidhet me perëndeshën e antikitetit grek, ku flatrat e fitores gjenden edhe në logon e kompanisë së njohur të veshjeve sportive.

Adidas– Nuk janë pak ata që besojnë historinë që thotë që emri është akronimi i fjalisë “All Day I Dream About Soccer”. Por origjina e emrit është tepër e thjeshtë, praktikisht është firma e krijuesit të saj Adolf Dasler, që të gjithë thërrisnin Adi.

Audi– Themeluesi, August Horch, iu sugjerua të përkthente në latinisht mbiemrin e tij, që në gjermanisht është i përafërt me fjalën “horën”, që do të thotë “dëgjo”, dhe që në latinisht përkthehet pikërisht “audi”.

Zara-, Një nga firmat më të njohura të veshjeve, e ka ndryshuar emrin e saj me shpejtësi. Themeluesi Amancio Ortega e kishte regjistruar si Zorba, nga filmi i njohur i viteve ’60, por dyqani i parë në La Korunja ishte jo larg një restoranti që quhej pikërisht Zorba dhe Ortega. Kështu, për të mos shqetësuar komshinjtë e ndryshuan në diçka të ngjashme.

Pepsi- Farmacisti Caleb Davis Bradham shpiku një pije me bazë uji, sheqeri, karameli dhe limoni që e quajti “Pepsi Cola” , nga fjala dispepsia, që tregon vështirësinë e tretjes.

Starbucks- Emri për zinxhirin e famshëm të kafesë u krijua nga pronarët e saj pothuajse rastësisht. Ata u mblodhën një mbrëmje dhe filluan të krijojnë fjalë që filluan me “st” pasi mendonin se këto 2 shkronja ishin një kombinim i shkëlqyeshëm. Më pas miqtë e tyre kujtuan një nga personazhet e Moby Dick, Starbuck. / KultPlus.com