Maro Konda, trimëresha labe që sakrifikoi veten për të mbrojtur popullin

Maro Konda ka qenë një trimëreshë labe me origjinë fteriote që sakrifikoi veten për të mbrojtur popullin.

Lindi në Fterrë. Jetoi në fillim të shekullit XVI.

U martua në Çorraj. Në vitin 1537, në mbrojtje të luftëtarëve çorrjotë, sakrifikoi veten, duke hedhur në greminë një numër jeniçerësh turq, së bashku me veten e saj.

Ndaj dhe populli i këndoi:

“Bijë Fterre, nuse Çorre,
Djalin më të mirë more,
Po ç’e do, nuk e gëzove,
Nga shkëminjtë u lëshove,
Turqitë prapa ç’i more,
S’more një, po di taborre…
” / KultPlus.com