‘Shtëpia me Gjethe’, fituese e çmimit ‘Muzeu më i Mirë në Këshillin e Evropës’ për vitin 2020

Këshilli i Europës ka vlerësuar Muzeun Kombëtar të Përgjimeve “Shtëpia me Gjethe” me çmimin e Muzeut më të Mirë të Këshillit të Europës 2020.

Në ceremoninë e organizuar me këtë rast mbrëmjen e së martës në Tiranë, ministrja e Kulturës Elva Margariti u shpreh se, “shpallja e këtij muzeu “Muzeu i Këshillit të Europës 2020”, është dëshmia që përmasat e atij deformimi njerëzor, që zinin fill këtu brenda, u shndërruan po këtu, në atë pikën e ujit, që përditë e përditë, zgjon kujtesën tonë, që nuk jemi përgjumur prej së përditshmes; që nuk kemi lejuar që e shkuara të përsëritet dhe që pikërisht këtu po i kujtojmë të rinjve se liria dhe demokracia nuk janë një e dhënë e përjetshme, por duhen mbrojtur çdo ditë”.

“Sot jemi në këtë ndalesë kohore, që shënon një tjetër etapë në pëlhurën urbane të Tiranës, falë vizionit të atyre që e ideuan, e realizuan dhe mbështetën ngritjen e këtij muzeu, që besuan në misionin dhe të vërtetat që ai kishte për të rrëfyer, e sot ky çmim është edhe një tjetër përqafim mirënjohjeje që vjen nga larg”, – tha Margariti.

Margariti tha se, “hapja e dyerve të shtëpisë së tmerrit, sot muze, do të zbulonte një nga skemat më të sofistikuara të diktaturës për të sunduar jetët e njerëzve, atë përmes frikës, ndërtuar si rrathët e “Ferrit” dantesk, ku vërtiteshin përgjuesit e telefonatave e telegrameve; mikrofonët-çimka, që si parazitë të fshiheshin në shtëpi e në trup. Nuk dua të ndalem se si mbusheshin dosje, prodhoheshin makinacione, se si niste pikërisht këtu kalvari drejt dënimit dhe se si listat e “armiqve të popullit”, që i luteshin në errësirë Zotit, veçse shtoheshin”.

Margariti falënderoi Kryeministrin Rama, që investimet tek ruajtja e kujtesës i ka parë si një investim tek e ardhmja.

“Sot pranojmë këtë çmim, jo pa krenari e mirënjohje, por më së shumti me një përgjegjësi të shtuar, për të zbardhur të kaluarën; për të mos e lëshuar ‘lopatën e kërkimit’, sepse vetëm njohja e bën me të vërtetë njeriun e lirë, vetëm njohja na bën me të vërtetë më të mirë. Faleminderit, që e keni parë këtë muze të vogël, në këtë kënd të Europës, si zërin që duhet të dëgjohet në këto kohëra të trazuara që po kalon njerëzimi. Dhe le të jetë ky çmim edhe një ftesë më shumë për të na njohur, kuptuar dhe pranuar në familjen tuaj, në Bashkimin Europian”, – u shpreh Margariti. /atsh/ KultPlus.com

Turistë italianë dhe amerikanë interes për muzeun ”Shtëpia me Gjethe”

Muzeu Kombëtar ”Shtëpia me gjethe” është ndër më të veçantët në rrjetin ballkanik të muzeve. Ky muze është kthyer tashmë në një atraksion turistik jo vetëm për vizitorët shqiptarë, por veçanërisht për turistët e huaj që vizitojnë Shqipërinë.

Gjatë periudhës janar-mars 2019 ky muze ka mirëpritur 32,5 % më shumë vizitorë në krahasuar me të njëjtën periudhë 2018 ose 631 vizitorë më shumë.

50% e vizitorëve në 3 mujorin e parë të vitit 2019 ishin nxënës dhe studentë gjë e cila tregon se brezi i ri ka interes për të mësuar dhe parë nga afër objektet e të kaluarës së errët komuniste të vendit tonë kjo fal dhe programeve që ndërmerr ministria e Kulturës.

Vizitorët vendas në këtë muze gjatë këtij 3 mujore ishin 70% dhe 30% ishin vizitorë të huaj. Vizitorët e huaj ishin italianë, amerikanë dhe anglezë.

Vizitat e shumta në këtë muze gjenerojnë dhe të ardhura pasi turizmi është një motor zhvillimi ekonomik. Të  ardhurat nga vizitat në këtë muze u rritën me 22% më shumë krahasuar me periudhën janar-mars 2018 ose 126.850 lekë më shumë.

Numri i vizitorëve në këtë muze gjatë vitit 2018 ka qënë 17 mijë turistë, ku 10 mijë prej tyre janë të huaj dhe pjesa tjetër turistë vendas.Pra 60% e vizitorëve në këtë muze ishin të huaj dhe 40% vendas.

Ky muze, ose thesari i memorjes sonë kolektive, do vazhdojë të mbetet një atraksion kulturor dhe historik për vizitorët, pasi është një plagë që ka prekur brezin e shkuar dhe bën një panoramë informuese për brezin e ri, pasi i kushtohet njerëzve të pafajshëm që u arrestuan, internuan, torturuan dhe vuajtën dënime të rënda për shkak të përgjimeve, kontrolleve e spiunimeve gjatë regjimit komunist, shumica e të cilave kryheshin nga kjo shtëpi. /a.a/ KultPlus.com