Zbukurimi i nuses kosovare një traditë një mijë vjeçare, besohet se largon syrin e keq (FOTO)

Nita Deda së fundi ka marë pjesë me prezantimin e projektit “Nusja jonë” në Documenta 14, që është duke u mbajte mes Gjermanisë dhe Greqisë, shkruan KultPlus.

Dhe pikërisht pas këtij prezantimi, faqja zyrtare e kësaj ngjarje të madhe kulturore ka plasuar një tekst mbi këtë realizim, të shkruar nga Laura Preston, e cila jep detaje mbi realizimin e këtij projekti që ishte realizuar qysh në vitin 2011, bashkë me Yll Çitakun.

Documenta 14, përpos që ka bërë publike këtë tekst, e ka ilustruar edhe me disa fotografi të këtij projekti, duke vënë theksin se kjo punë është realizuar në fshatin Lubinjë të Kosovës, i populluar nga goranët.

Po sipas këtij shkrimi thuhet se zbukurimi i nuses në këtë formë, është një traditë që në ditën e dasmës, duke vënë fokusin te zbukurimi i saj, të shmangin syrin e keq, dhe në të njëjtën kohë besojnë që ky ritual mund të ndjellë edhe lumturinë dhe shëndetin.

Poashtu potencohet se punën në zbukurimin e nuses, që në këtë rast ishte Nita Deda e ka bërë Aziza Shefiragiç, e cila konsiderohet të jetë një ndër gratë e fundit që e njohin këtë ritual.
Puna e bërë atëherë në Nita Dedën kishte zgjatur gjatë gjithë ditës. Filmi “Nusja jonë”, nga Nita e Ylli synon të ruaj këtë akt të veçantë të trashëgimisë kulturore, për të sjellë më pas vëmendjen në ritual. /KultPlus.com