Katër tipat psikologjik sipas babait të psikologjisë individuale, Alfred Adler

Alfred Adler ishte mjek austriak, psikolog dhe themelues i shkollës individuale të psikologjisë.

Adler ishte në mesin e bashkë-themeluesve të lëvizjes psikoanalitike në bashkëpunim me Sigmund Freud dhe një grup të vogël nga kolegët e Frojdit. Ai ishte figura e parë e madhe që iu shkëput nga psikoanaliza froidian-e, për të formuar një shkollë të pavarur psikoterapie dhe teorie të personalitetit.

Katër tipa të personalitetit sipas Adler:

I pari është tip sundues.

Ata janë që nga fëmijëria e  tej të karakterizuar nga prirja për të qenë më se agresivë dhe mbizotërues ndaj të tjerëve. Energjia e tyre, forca e përpjekjeve të tyre pas interesit personal, është kaq e madhe saqë ata priren të rrëzojnë çdo gjë ose çdonjërin që hyn në rrugën e tyre. Më energjikët midis tyre janë prepotentët dhe sadistët, disi më pak energjikë ata, që dëmtojnë të tjerët duke dëmtuar veten e tyre ku përfshihen alkoolistët, të droguarit dhe vetëvrasësit.

I Dyti është tip i varur.

Ata janë njerëz të ndjeshëm, të cilët kanë zhvilluar një guaskë rreth vetes, e cila i mbron, por ata mund të mbështeten tek të tjerët që t’i mbartin nëpër vështirësitë e tyre. Ata kanë nivel të ulët energjie dhe kështu bëhen të varur. Kur janë të tronditur, tek ata shfaqen simptomat neurotike, fobitë, obsesionet, shtrëngimet, ankthi i përgjithshëm, histeria, amnezia, e kështu me radhë, duke u varur në detajet individuale të mënyrës së jetesës.

Tipi i tretë është shmangës.

Këta kanë nivel më të ulët të energjisë, dhe mbijetojnë në thelb vetëm duke iu shmangur jetës, veçanërisht njerëzve të tjerë. Kur shkojnë në ekstrem ata tentojnë të bëhen psikopatë duke u tërhequr përfundimisht në botën e tyre personale.

Tipi i katërt është i dobishëm dhe shoqëror.

Ky është individ i shëndoshë, i tillë që ka së bashku interesin shoqërorë me energjinë. Sipas Adler, pa energji ju nuk mund të keni më të vërtetë interes shoqëror, ashtu siç nuk do të ishit i zoti të bënit ndonjë gjë për këdo tjetër. / Albert Vataj /KultPlus.com