Pesënjakët e familjes Salijaj: Ku janë dhe çfarë bëjnë, 14 vite pas lindjes?

Në vitin 2006, pesë foshnja për njëherë në Siegen, Gjermani. Ishte ky një sensacion. Me mbarsim të natyrshëm pesënjakët lindin vetëm në çdo 50 milionë lindje.

Lindja e pesënjakëve është dukuri jashtëzakonisht e rrallë. Megjithatë, në vitin 2006, pesë foshnja për njëherë lindën në Klinikën Jung-Stilling Diakonie në Siegen, Gjermani, shkruan pm.de. Ishte ky një sensacion. Me mbarsim të natyrshëm pesënjakët lindin vetëm në çdo 50 milionë lindje, shkruan pm.de. Tani, 14 vjet më vonë, vëllezërit dhe motrat: Leonarda, Vanessa, Ganimete, Gjuljeta dhe Lulzimi kanë ardhur për të vizituar vendin ku filluan gjithçka (spitalin ku janë lindur).

Kur, më 17 tetor 2006 kanë lindur pesënjakët, familja ende jetonte në Wilnsdorf. Ndërsa Heidelbergu tani është shtëpia e tyre e re dhe nga pesë janë bërë tashmë shtatë fëmijë, transmeton albinfo.ch. Një motër tjetër me emrin Gresa u është bashkuar në vitin 2008, ndërsa në vitin 2017 vëllai Liridoni e ktheu familjen tetë anëtarëshe në nëntë anëtarëshe.

Dhe, si duket jeta në një familje të tillë, “të zgjeruar”?. “Thjesht e bukur. Gjithçka po shkon mirë, të gjithë janë mirë. Fëmijët sjellin vetëm nota të mira në shtëpi. Nuk mund të ankohemi”, thotë babai  43 vjeçar Bekim Salijaj me krenari. “Unë pothuajse do të thoja që ishte më lehtë me pesënjakët në të kaluarën. Tani, në moshën trembëdhjetëvjeçare e gjysmë, ata kërkojnë rroba moderne, këpucë, telefona celularë etj”.

Të kujtojmë: Të katër vajzat dhe djali kanë lindur në spitalin “Diakonie Klinikum Jung-Stilling” në javën e 30-të të shtatëzanisë. Të porsalindurit kishin qëndruar akoma në inkubator për disa javë, por ishin mirë. Nëna, atëherë 21-vjeçare Agnesa ishte  po ashtu mirë pas lindjes, transmeton albinfo.ch. Por, ndërsa ajo po lindte, mjekët dhe prindërit pësuan një befasi. Ata gjithë kohën kishin menduar se bëhej fjalë për katërnjakë. Dr. Flutura Dede, mjeke kryesore e obstetrikës dhe mjekësisë prenatale, kishte qenë aty në vitin 2006: “Foshnja më e vogël thjesht ishte fshehur. Të pesë fëmijët kishin një fillim të mbarë në jetë. Është bukur të shohësh se sa mirë janë zhvilluar dhe sa të bukur janë”, thotë ajo

Sot, kryefamiljari nga Kosova thotë: “Si zdrukthtar me zanat, unë vetë i pata ndërtuar shtretërit për fëmijë dhe shpejt e pata punuar edhe një shtrat të pestë për fëmijën e befasisë, Leonardën, pasi që kisha përfunduar tashmë katër shtretërit tjerë”.

Përveç punës përreth bebeve, bashkëshortët gjithashtu kujdeseshin për pjesën tjetër të punëve, pa ndonjë mbështetje, përcjell albinfo.ch. Pastaj, Salijajt morën një vendim për t’u transferuar në Heidelberg: “Në një qytet më të madh, ne duam t’u ofrojmë fëmijëve tanë më shumë mundësi, për shembull për studime të mëvonshme”, shpjegon Bekim Salijaj.

Megjithatë, Siegeni do të mbetet një vend i rëndësishëm për familjen jo vetëm si vendlindja e pesënjakëve. Por për faktin se në Wilnsdorf jetojnë gjyshërit e fëmijëve të cilët i vizitojnë rregullisht ata. / KultPlus.com