Pianoja e pavdekshme kërkon një blerës

Pas dekadash e fshehur nga syri i njerëzve, një piano me një histori aq të mrekullueshme sa edhe skulpturat që e zbukurojnë atë, është gati të rishfaqet në Izrael, ku mund të shitet në ankand këtë javë për më shumë se një milion dollarë.

Nga një pallat italian deri në Lindjen e Mesme, duke kaluar përmes Parisit dhe Nju Jorkut, pianoja e ashtuquajtur “Nga Siena”, udhëtoi nëpër kontinente, përpara se të përfundonte në veri të Izraelit, në duart e një koleksionisti.

“Kjo piano prej druri të errët, tingulli i lehtë i së cilës është si piano dhe klaviçembolo, është e mbuluar me skulptura kerubinësh, kafshësh, lulesh dhe instrumentesh muzikore duke e bërë atë një kryevepër pamore të vërtetë”, tha Moshe Porat, një akordues izraelit, që ka bërë kërkime për instrumentin.

Sipas Winner’s, Sebastian Marchisio, projektuesi i klaviçembolos, e filloi prodhimin e instrumentit në vitin 1799 në Torino, Itali.

Marchisio vdiq para se ta mbaronte këtë punë dhe ia la si detyrë pasardhësve të tij.

Pas një ndalese në Paris, për ekspozitën universale të vitit 1867, pianoja iu ofrua princit italian Humbert I, përpara se të përfundonte në duart e nazistëve, në rrethana mbeten të paqarta.

Instrumenti u rishfaq gjatë Luftës së Dytë Botërore, pas betejës së El Alamein, në Egjipt.

Forcat britanike, që fituan betejën, e gjetën pianon në një kuti dërrase të zhytur në rërën e shkretëtirës.

Më pas, instrumenti kaloi në duart e një tregtari izraelit dhe më pas në ato të akorduesit Avner Carmi.

Ky i fundit, shkoi për të librin “Pianoja e Pavdekshme”, për të gjurmuar historinë e saj.

Winner’s njoftoi se instrumenti pritet të arrijë një vlerë shitjeje midis 1,5 dhe dy milionë dollarëve, këtë javë. /KultPlus.com