‘Poetit i bënte shoqëri nata, kur mes baltës së jetës e kishin lënë të gjithë’

Poezi nga Alban Tartari

Omar Kajami s’i hodhi kupës verë,
Ndërsa rinia rendte
me karvanët në një natë Semerkande,
s’e kish parë pleqërinë tek priste në derë,
Ndaj…
Poeti shkruante e qante…

Poetit i bënte shoqëri nata,
kur mes baltës së jetës e kishin lënë
të gjithë,
Me poezi të penduara pastrohej nga balta,
Dhe tashmë vargjet e digjnin si hithër.

Mendonte poeti plak me sytë në qiell,
Dhe pastronte vargjet prej mëkatesh,
Poeti qe dikur shndrinte si diell…
tashmë mëkatar shkruante e qante.

Dhe këndonin me radhë gjelat udhëve,
Dhe nata miratonte në heshtje vargjet,
diku të dashuruarit poezitë e tij derdhnin buzëve,
kujtonin se zemrën i’ua plagosi Erosi,
me shigjetat që lëshonte nga harqet.

Kajami poet, më s’i derdhi kupës verë,
Kur i vetëm mbyllte sytë në një natë Semerkande,
Për të nuk trokiti kush në derë,
e kurrkush s’u kujtua ta qante.

Ndërsa vargjet e tij merrnin dhenë,
dhe bota buzë më buzë magjinë shpërndante.

Poeti, iku… kur bota pinte verë,
Në një natë të dehur Semerkande. / KultPlus.com