‘Dikë e vrava duke i dhënë jetë’

Poezi nga Dea Basha

Portret i ndryshkur

Atë natë
Kur kova e mbushur me mbetje cigaresh
Miklohej nga ashpërsia e piklave ujore
Asaj iu zhubros fytyra
I ra ndër sytë e lodhur
Ngrica e akujve të përjetshëm
Pisllëqet e dheut të kujtesës
Ulërinin për pak vëmendje
Atë natë
Shurdhimi frymonte qetësi të rreme
Në kafshimin e secilit thua
Buzës i errej melodia
Vetullës i kamxhikosej ngjyra
E duarve
U dha shëndet përkëdhelja
Atë natë i bëra dhe pikturën
Legjendare si vetmohimi që e gënjente
Virtuoze si mjeshtëria e sapomësuar
Mizore
Lemeritëse
Shpirtçjerrëse (Përsosmëri!)
Si ëndja për ndjësi të bukura
Njëherë e një ferr
Kur pikturat nuk pikturoheshin
Veç shkretoheshin me gjilpëra
Dikë e vrava duke i dhënë jetë
Teksa prisja
Me gjilpër në duar
Të gëlltis pak ujë nga ky pus i ndytë! / KultPlus.com

‘Bashkë vallëzojmë me gjymtyrë të copëtuara të shpresave të djeshme’

Poezi nga Dea Basha

Në mbrëmje
Një klithmë e ngrirë
Ma mbush ngrohtësinë e fytit
Plot zjarr të bardhë
Rreze blu të akullta
Më mbush radioaktivitet
Ekspozimi ndaj së shkuarës

Në të shkuarën
Thërrmohen kujtimet
Si legjenda dashurie të marinarëve
Plot shkumë dallgësh
Elektricitet shkëlqyes ngjalash
Më mbush radioaktivitet
Ekspozimi ndaj zemrave të fundosura

Në zemër
Bashkë vallëzojmë
Me gjymtyrë të copëtuara
Të shpresave të djeshme
Dhe gjaku pikon solemnisht
Mbetjet e fundit të Rutenit
Nga faji i pakënaqur

Në faj
Lutjeve u mungon qetësia
Por jo radioaktiviteti
As ftohtësia e netëve të zymta
As errësimi i oqeaneve të humbura
As kujdesi jot
Kur parashikon vdekjen time

Në vdekje
Qiejt jehojnë
Pa dëshirë
Të shpërfillur në vizionet e së vërtetës
E unë vagëlloj si kandil
Aty ku sadistët sovranizojnë
Mbi pasionet për gjakderdhje

Më premtove që guri
Do të zgjasë më shumë se zemra
E dikujt që bredh mes fajesh
Veshur me të bardha
Por unë ende jetoj
Në mbrëmje, e zhveshur
Në të shkuarën, e verbër
Ndërkohë që ti po largohesh
Me të kuqe
…me të kuqe / KultPlus.com

Dashuri e parealizuar

Poezi nga Dea Basha

Nuk bëmë kush e di se çfarë,
Aq sa të tjerët të na përmendin.
Por për ne ishte mjaftueshëm,
Të paktën për mua ishte,
më shumë se ç’do të kërkoja ndonjëherë.
Ne nuk kultivuam romancë të skaduar,
As puthje as prekje nuk dhuruam.
Diçka ndezëm tek njëri-tjetri,
Emocione të veçanta e të nevojshme,
Për secilin njeri që ka sadopak zemër.
Dhe pse ato i merr era,
Fjalët tua s’do t’i harroj ndonjëherë,
Sepse bartur me erën aq sa ikin
Përsëri dikur,
Medoemos tek unë do të kthehen.
Nuk bëmë kush e di se çfarë,
Pak buzëqeshje pikturuam,
në fytyrat ku gdhendej trishtimi,
Dhe kupat mbushëm me pikëla lotësh,
Që rodhën nga puriteti i qenësisë humane.
U njohëm mjaftueshëm në kufizimin e ditëve,
Pa të cilat tani s’do të isha njësoj,
Se ende të brishtit dhe të mirët,
Rrojnë në shtëpitë e tyre,
Të shpërndara mes qytetesh të rindërtuara.
Nuk bëmë kush e di se çfarë,
Për njerëzimin nuk vlejmë të quhemi,
As çift i dashuruar,
As armiq të përbetuar.
Por ama botës diçka,
Paqëllimshëm i dhuruam,
Një histori të pakrahasuar,
Emri i së cilës reflektohet,
Në titullin e poezisë së saposhkruar. / KultPlus.com