Qendra e artit francez e hap postën e saj të parë në ShBA

Një nga institucionet më të njohura të artit në Francë, Qendra Pompidou, ka zgjedhur Jersey City si vendin e postës së saj të parë në Amerikën e Veriut.

I vendosur të hapet në vitin 2024, muzeu satelitor do të presë ekspozita të marra nga koleksioni i artit modern dhe bashkëkohor prej 120,000 personash të institucionit në Paris.

Sipas një njoftimi për shtyp, ky veprim është pjesë e qëllimeve më të gjera të kryebashkiakut të qytetit të Xhersit, Steven Fulop, për të shndërruar Journal Square, ku do të vendoset muzeu, në një qendër rajonale për kulturën, dhe qytetin në një destinacion më të madh për artet.

Zyra për Arkitekturën Metropolitane (OMA) është ngarkuar të rinovojë ndërtesën historike Pathside, e cila u ndërtua në vitin 1912. Fillimisht një zyrë për Shërbimin Publik të Kompanisë Elektrike dhe Gazit, ajo u përdor nga Kolegji i Komunitetit Hudson deri më 2017.

Sipas OMA, hapësira e papërdorur fillimisht ishte caktuar për përdorim banesor, derisa u ble nga qyteti në vitin 2018.

Arkitekti Jason Long, i cili do të drejtojë rinovimin, tha në një deklaratë për shtyp se ndërtesa Pathside është një strukturë historike e pasur me potencial. Zyrtarët e qytetit të Jersey ndërkohë thanë se elementët historikë të ndërtesës, duke përfshirë detaje dhe guri të hedhur, origjinal me tulla, do të ruhen dhe restaurohen.

Si dhe duke ekspozuar art nga koleksioni i gjerë i Qendrës Pompidou, i cili përfshin kryevepra nga artistë të tillë si Frida Kahlo, Joan Miró, Henri Matisse dhe Marcel Duchamp, posta do të presë gjithashtu ngjarje kulturore dhe programe edukative.

Hapja do të bëhet një vit pasi Qendra Pompidou në Paris mbyllet për punë të gjerë mirëmbajtjeje që qeveria franceze thotë se do të vazhdojë deri në vitin 2026.

Hapur në Paris më 1977, Qendra Pompidou ka krijuar disa posta ndërkombëtare në vitet e fundit. Në vitin 2019, institucioni filloi një bashkëpunim pesë-vjeçar me Muzeun West Bund të Shangait, i cili huazoi rreth 100 vepra arti për shfaqjen inauguruese të partneritetit. Pompidou gjithashtu ka degë në qytetin francez të Metz, kryeqytetin belg Bruksel dhe në Malaga, Spanjë.

Serge Lasvignes, presidenti i Center Pompidou, tha në një deklaratë për shtyp se projekti Jersey City do të hapte një dialog me SHBA-në. / cbc.al / KultPlus.com