Pranvera Sylejmani & Bardha Goga së shpejti me punëtori kreative në kuadër të ‘PlayFest’

‘’PlayFest’’ së shpejti do të sjell workshopin e radhës ku pjesë e tij do të jenë dy artistet nga Ferizaji, Pranvera Sylejmani dhe Bardha Goga, përcjellë KultPlus.

Një përzierje e hijshme mes një bisede dhe një seminari interaktiv duket se është thelbi i artdashësve të cilët do të kenë rastin të jenë pjesë e kësaj punëtorie që do të hapet me datë: 05.08.2021.

Punëtoria do të filloj në orën 16:00 dhe do të mbahet në parkun ‘Liria’ në Ferizaj.

‘’Playfest’’ përmes një postimi në rrjetin social Facebook, ka bërë të ditur edhe disa informacione mbi këto dy artiste:

Pranvera Sylejmani, një artiste e pasionuar gjithmonë duke krijuar dhe ndarë njohuritë e saj të artit me të tjerët. Pranvera është gjithashtu pjesë e MuralFest Kosovo si Menaxhere Artistike ku puna e saj krijuese ka ndikuar aq shumë duke e ndriçuar qytetin e Ferizaj me ngjyra të bukura dhe vepra kreative. Më 5 gusht së bashku me Pranverën ne do të ofrojmë një punëtori interaktive me temën: Vizato ëndrrën tënde!

Bardha Goga, artdashëse dhe aktiviste, ku zbulon artin përmes fotografisë, në aktivitetet e saj të shumta si fotografe gjithmonë mesazhet që përcjell prezantojnë kritikën dhe të bukurën, një gërshetim që përçon mesazhin e duhur në shoqëri. Jemi të kënaqur që kemi Bardhën në Playfest kësaj here do të elaborojë një punëtori për fotografinë me temën: Historia e Fotografisë Shqiptare.

Regjistrimi: https://www.play-culture.com/application?fbclid=IwAR0tzMV_wZDK7BdKRm8mvdjll7Y3usplXTVxuUK8D2I9Tw8ldokvcvAuwnk / KultPlus.com

Ekspozitë e dy kosovareve në Zvicër

Lebibe Topalli dhe Pranvera Sylejmani vijnë me ekspozitë në Zvicër me temë “Arti dhe koha” dhe “Kthimi në natyrë”.

Në kuadër të ditëve të kulturës në diasporë, organizuar nga konzullata e Kosovës në Cyrih e me mbështetjen e Ministrisë së Diasporës dhe Investimeve Strategjike, mbrëmë është hapur, në ambientet e konzullatës së Kosovës në Cyrih, ekspozita e dy artisteve të ardhura nga Kosova, Lebibe Topalli dhe Pranvera Sylejmani

Në një fjalë përshëndetëse në hapje të ekspozitës, diplomate Shukrije Ramadani veçoi rëndësinë e kësaj ekspozite e cila sjell bukurinë e dashurinë për artin. Ramadani prezantoi artistet Lebibe Topalli dhe Pranvera Sylejmani, për të cilat tha se kanë sjellë këtu para nesh një mënyrë tjetër të të menduarit për natyrën dhe kohën.

„Jam veçanërisht e emocionuar se Pranvera është vajza e Gursel Sylejmanit dhe më kështu ajo vazhdon traditën që ka lënë Gurseli në gjysmë“, tha Shukrije Ramadani, e cila ne emër të konzullatës e shpalli të hapur ekspozitën.

Një njoftim më të gjerë rreth hapjes së ekspozitës dhe temave që dy artistet kosovare kanë trajtuar përmes ngjyrave, dha Kaltrina Haliti, e cila veç tjerash tha se në këtë ekspozitë nuk shohim vetëm problemet që i shkakton faktori njëri, por shohim edhe fenomene të bukura të cilat i ndodhin natyrës.

Lebibe Topalli u shpreh e lumtur që iu ka dhënë mundësia të sjell pikturat e saja në Zvicër.

„Është hera e parë që vijë me punime në Zvicër, ne kemi ndoshta teknika pak më ndryshe me njëra tjetrën, por janë gjithsesi piktura moderne, ashtu siç pretendojmë të jemi ne“.

Artistja Lebibe Topalli ne kete cikel tërheqë një paralele në mes të artistit dhe kohës, duke lënë të kuptojmë se njeriu mund të ekzistoj në kohën e pafundme, vetëm nëse krijon.

Pikturat e Lebibe Topallit dhe Pranvera Sylejmanit fusin adhuresit e artit mes dy koncepteve, “Artit dhe kohës” dhe “Kthimit në natyrë”. Kjo e fundit, është një klithmë që kërkon të ruajmë natyrën. Një zë protestues që kërkon vetëdijësimin e faktorit njëri për të ruajtur natyrën.


„Trajtimi i pikturave të mia është te kthimi në natyrë. Është një brengosje e madhe e shkatërrimit të natyrës, është një problem që po ndodh te ne. Përmes pikturës unë protestoj që të kthehemi prapë të natyra, sepse natyra është përfektja dhe përmes artit duke u munduar ta imitojmë natyrën, shpresoj të vetëdijësohemi e te kthehemi prapë të natyra, mos ta shkatërrojmë atë“, thotë për albinfo.ch piktorja e talentuar, Pranvera Sylejmani.

Regjisori Ben Apolloni, në analizen e tij për këtë cikel shkruan ” …me veprat e saj, ajo na e bënë me dije se koha është konstante, kurse ne, njerëzit, ndryshojmë, dhe ne jemi dhe mbesim në kohë, në përjetësinë e saj, vetëm përmes asaj që krijojmë”.

Ndërsa, te cikli “Kthim në Natyrë”, thënë figurativisht shohim natyrën në tranzicion në kuptimin e ndryshimeve klimatike si rezultat i një raporti jo reciprok që e ka vendosor njeriu përballë natyrës, dhe jo vetëm, në anën tjetër ky cikel punimesh na paraqet edhe fenomenet më të bukura që i ndodhin natyrës, si “Hëna e Zezë”, “Aurora”, “Eklips” etj.

Qëllimi kryesor i artistes është të përcjellë porosi për problematiken kryesore të këtij shekulli, ndotjen e natyrës, dhe ajo çfarë pretendon artistja është sjellja më e mirë nga faktori njëri, dhe në mënyrë të mirëfilltë “Kthimin në Natyrë“.

Ekspozita e do të jetë e hapur deri më 25 nëntor 2018./KultPlus.com