OBSH: Një në katër persona përballë problemeve me dëgjimin

Rreth 2,5 persona në botë, një në katër persona do të vuajnë nga problemet me dëgjimin në 2050, sipas një raporti të OBSH-së, publikuar sot, që nënvizon nevojën për të intensifikuar sa më shpejt parandalimin dhe trajtimin e humbjes së dëgjimit.

“Të paktën 700 milionë prej këtyre personave do të kenë nevojë për qasje në kujdesin për veshin dhe dëgjimin dhe shërbime të tjera rehabilituese”, paralajmëroi Organizata Botërore e Shëndetësisë në një deklaratë.

“Tek fëmijët, gati 60% e humbjes së dëgjimit mund të parandalohet nga vaksinimi kundër rubeolës dhe meningjitit, duke përmirësuar kujdesin e nënës dhe të porsalindurit apo depistimin dhe marrjen në ngarkim të otitit mesatar”, thekson raporti i parë botëror i Organizatës për dëgjimin.

Tek të rriturit rekomandohet mbrojtja nga zhurma, monitorimi i barnave të dëmshme për veshin dhe miratimi i një higjiene të mirë për të shmangur humbjen e dëgjimit.

“Humbja e dëgjimit e patrajtuar mund të ketë një ndikim shkatërrues në aftësinë e njerëzve për të komunikuar, studiuar dhe fituar jetesën. Mund të ndikojë gjithashtu në shëndetin e tyre mendor dhe aftësinë e tyre për të mbajtur marrëdhënie”, paralajmëron Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtori i përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) ), në një deklaratë.

Sipas raportit, mungesa e informacionit të qartë mbi këto çrregullime dhe stigmatizimi i atyre që vuajnë kufizon shpesh aksesin për kujdes./ atsh / KultPlus.com