103 vite nga botimi i parë i revistës “Yll’ i Mëngjezit”, e drejtuar nga Parashqevi Qiriazi

Sot janë shënuar 103 vite që nga botimi i parë i revistës “Yll’ i Mëngjezit”, më 15 janar 1917, shkruan KultPlus.

Revista e cila pati 4 vite rrugëtim botimesh në Amerikë, doli për herë të parë në Boston.

Botuesja dhe pronarja e kësaj reviste ishte gruaja e cila kishte shtrirë veprimtarinë e saj në diplomacinë ndërkombëtare, Parashqevi Qiriazi.

Në “Yll’ i Mëngjezit” shkruhej për identitetin kombëtar, arsimin shqip, kulturën dhe artet, historinë e shkencën.

“Yll’ i Mëngjezit” dilte dy herë në muaj, pastaj një here në muaj derisa u rrallua botimi. Përgjatë kohës sa Qiriazi ishte delegate në Konferencën e Paqes në Paris revista s’ishte botuar 9 muaj.

Në anën tjetër, “Yll’ i Mëngjezit” nuk u botua më kur Parashqevia u kthye në Shqipëri. Numri i fundit është i shtatorit të vitit 1920.

Këtu mund të gjeni panoramën e botimeve të revistës:  http://instituti.org/pasqyra-e-lendes-se-botuar-te-yll-i-mengjesit/?fbclid=IwAR1a1PbWmvWoadPm8woR6Dq9-ROvpfiw5OCYVwRVrCKPXKBwUxkcCnA98Fs . / KultPlus.com

103 vjet më parë u botua numri i parë i revistës “Yll i Mëngjezit”

103 vjet nga botimi i numrit të parë të revistës “Yll’ i Mëngjezit”, shkruan gazeta letrare.

Revista dyjavore u botua për herë të parë më 15 janar 1917 në Boston të SHBA-së me nismën e motrave Sevasti dhe Parashqevi Qiriazi.

Qëllimi i saj ishte ndriçimi dhe lartësimi i popullit shqiptar. Revista u botua për tre vite me radhë. Numri i saj i fundit u publikua në shtator të vitit 1920. /KultPlus.com