Shqiptari që humbi jetën më 11 shtator 2001: Jemi vetëm unë dhe qielli

19 vite më parë mbarë opinioni publik do të tronditej nga lajmi për sulmin e dy prej qendrave tregtare me te mëdha në SHBA, Twin Towers. Qindra të vdekur, mes tyre edhe shqiptarë, edhe shqiptari Roko Camaj.

Camaj i lindur në Malin e Zi emigroi në SHBA me gruan e tij Katrina nga Jugosllavia në 1969.
Ai ishte e tmerruar nga lartësitë, kështu që kur mori një punë duke pastruar xhamat në pjesën e sipërme të Qendrës Botërore të Tregtisë në mes të viteve 1970, ai nuk i tha asaj pjesën se si po e pastronte xhamat nga jashtë.
Më 11 shtator, Z. Camaj ishte në Kullën e Jugut kur avioni goditi ndërtesën poshtë tij. Ai ishte kthyer nga një pushim në Mal të Zi, ku shkoi së bashku me vëllezërit, për t’u kthyer vetëm një ditë më parë në SHBA më 10 shtator pa e ditur se çfarë e priste.

Ai telefonoi zonjën Camaj në orën 9:14 të mëngjesit, duke i kërkuar që të mos panikosej. Por ai vdiq kur kulla u shemb në orën 9:59 të mëngjesit Diçka që Camaj kishte thënë në një libër për fëmijë për punën e tij, shërbeu si fjalët e tij të fundit: “Jemi vetëm unë dhe qielli. Unë nuk shqetësoj askënd dhe askush nuk më shqetëson”.

Kur vdiq më 11 shtator 2001, Roko Camaj u cilësua si shenjti mbrojtës i pastruesve të dritareve.

Në një imazh nga arkivi i New York Times, shihet Roko Camaj një kamzhik në dorën e tij të djathtë, një sfungjer në të majtën. Era po i ngatërrohet flokët. Maja jugore e Manhatanit shtrihet poshtë tij./ Diaspora Shqiptare/ KultPlus.com