“Pse bukuria e ruan shpirtin e një kombi që të mos shpërbëhet”

John Ruskin (1819-1900) ishte një nga reformatorët më ambiciozë dhe të pasionuar socialë anglezë të shekullit të 19-të. Ai ishte gjithashtu – në shikim të parë – një reformator thellësisht i pamundur, sepse ai dukej se kujdeset më së shumti për një gjë – bukurinë – e cila ka një reputacion të të qënit jashtëzakonisht apolitike dhe e larguar nga “jeta reale”.

E megjithatë sa më shumë Ruskin mendonte për bukurinë – bukurinë e gjërave që njerëzit bëjnë, duke variuar nga ndërtesat tek karriget, pikturat tek rrobat -aq më shumë ai e kuptoi se rrekja për të bërë një botë më të bukur është e pandashme nga nevoja për ta ribërë atë politikisht, ekonomikisht dhe shoqërisht.

Në një botë që sot po rritet gjithnjë e më shumë e pabarabartë, por gjithashtu, edhe pse rrallë na shkon mendja tek ky aspekt, edhe më e shëmtuar, Ruskin vë theksin mbi bukurinë dhe rolin e saj në teorinë politike e bën atë një figurë të pazakontë por ama të kohës, dhe shumë të domosdoshme.

Nga fundi i jetës së tij, Tolstoi e përshkroi me saktësi Ruskin si “një nga njerëzit më të shquar të Anglisë dhe të brezit tonë, e të të gjitha vendeve dhe kohërave”.

Ruskin lindi në Londër në 1819 në një shtëpi të pasur. Ai ishte fëmija i vetëm i prindërve që i kushtuan shumicën e energjive të tyre për të ushqyer dhe zhvilluar talentet e tij të veçanta në art dhe letërsi. Babai i tij ishte një importues shumë i suksesshëm i verës, që kishte shije për Byron, Shakespeare, Walter Scott dhe Turner. Prindërit e Ruskin vendosën ta edukonin atë në shtëpi, duke pasur frikë se fëmijët e tjerë mund të nxisnin zakone të këqija tek djali i tyre.

Ai kaloi shumicën e ditëve të tij vetëm në kopshtin e madh të prindërve të tij, duke tërhequr lule. Si një trajtim në mbrëmje ai do të lejohej të ulej në heshtje në cep të dhomës së vizatimit, duke skicuar ilustrime nga skenat e Biblës. Çdo vit, gjatë adoleshencës së tij, ai shkoi me prindërit në udhëtime të gjata në Francë, Zvicër dhe Itali. Ata udhëtuan ngadalë në udhëtimin e tyre, duke u ndalur në çdo qytet përgjatë rrugës.

Ruskinit të ri i pëlqenin veçanërisht Alpet franceze (dhe troftat e shijshme të cilat i hanin shpesh për darkë në Chamonix). Por vendi që më së shumti i bëri përshtypje dhe ndryshoi rrjedhën e jetës së tij ishte Venecia, të cilën e vizitoi së pari kur ishte 16 vjeç dhe në të cilin u kthye pothuajse çdo vit gjatë periudhave të gjata të jetës së tij prej të rrituri.

Në Venedik, ai i kaloi ditët e tij duke vizituar Kisha, duke lundruar nëpër gondola dhe duke parë piktura. Ai gjithashtu donte të bënte vizatime shumë të sakta të detajeve të preferuara arkitekturore të tij.

John Ruskin, Casa d’Oro, Venecia, 1845

John Ruskin, verandë ne verilindjen e Katedrales së Shën Markut, Venecias, 1877
Venecia ishte, tha ai, ‘parajsë e qyteteve’. Dhe ai e deklaroi Pallatin e Dozhëve si “ndërtesa qendrore e botës.” Ai u tërhoq nga bukuria, dinjiteti i saj dhe shkëlqimi i mjeshtrisë së ndërtimit të saj. “Do të ishte e pamundur, besoj, të shpik një rregullim më madhështor të gjithçkaje që është në ndërtim më dinjitoz dhe më i drejtë”.

John Ruskin, Pallati i Dukës, Venecia, 1852
Gjatë kthimit të tij në Angli, Ruskin u godit nga kontrasti midis lavdive të Venecias dhe realiteteve shpesh të zymtë të jetës urbane britanike. Është një fenomen i njohur. Ne gjithashtu jemi të detyruar të kthehemi nga Kanali i Madh në Rrugën Sauchiehall në Glasgow ose Acton High Street dhe të ndiejmë shpirtrat tanë të zhyten.

Dhe megjithatë, megjithëse mund të pëshpëritim disa vërejtje të poshtëruara, në tërësi, e lëmë me kaq; duke ndjerë se shëmtia që na rrethon na e vret shpirtin. Kjo nuk ishte rruga e Ruskinit.

Sa më shumë ai e përjetoi kontrastin midis Venedikut dhe Britanisë së moderne, aq më shumë e theu dhe zemëroi zemrën e tij. Ai nuk mundej të kapërcente realizimin e tmerrshëm se në një vend përpjekjet njerëzore kishin çuar në rezultate kaq të këndshme dhe se në vende të tjera (në fakt, në shumicën e vendeve) e njëjta sasi e punës, të njëjtat (apo më shumë) pará dhe qenie të ngjashme njerëzore kishin prodhuar rezultate jo të mira dhe shkatërruese në shpirt.

Pse njerëzit modernë ishin aq të këqij në krijimin e mjediseve të banueshme? Përse bota bashkëkohore ishte aq dëshpëruese dhe tejet e shëmtuar?

Rruga e shtëpive me tarraca në Loughborough, Angli
Ruskin e kishte filluar karrierën e tij si një kritik arti, ambicia e tij ishte që t’i hapte sytë audiencës së tij për bukurinë e pikturave dhe ndërtimeve të caktuara, por në moshën e mesme i erdhi një synim më i drejtpërdrejtë dhe urgjent. Ai e kuptoi se shëmtia e shumicës së gjërave në Britani (nga fabrikat në stacionet hekurudhore, pubet në strehimin e punëtorëve) ishte treguesi më i qartë i dekadencës, ideologjisë mizore ekonomike dhe themeleve morale të kalbura të shoqërisë së tij.

Përpjekja për të ndryshuar këtë ishte puna e jetës së tij. Ai e kushtoi pjesën e mbetur të karrierës së tij në një luftë urgjente dhe vokale kundër parimeve themelore të kapitalizmit modern. Ai sulmoi zhvilluesit e pronës për shkak se kërkonin të sillnin fitime përpara interesave të komunitetit. Ai akuzoi industrialistët se kishin degraduar jetët e punëtorëve të tyre.

Dhe ai iu drejtua të gjithë borgjezisë Viktoriane për neglizhimin e përgjegjësive të tyre ndaj të varfërve, për shkurtimin e ditëve të tyre dhe shpërbërjen e shpirtit të tyre. Pjesërisht sulmet e tij u paraqitën si leksione.

Ruskin kaloi një pjesë të mirë të çdo viti duke i shprehur fjalët lart e poshtë Britanisë. Kur i ati vdiq, atij i mbeti një pasuri e madhe, të cilën ai vendosi të shpenzonte për qëllime të mira.

Në 1871, ai themeloi The Guild of St George. Ai kishte adhuruar për një kohë të gjatë sistemin e mesjetës, ku punëtorët ishin të organizuar mirë brenda tregjeve që u ofruan atyre siguri të punës dhe krenari në punën e tyre. Kjo përpjekje e Ruskinit kishte për qëllim që të ngrinte një rrjet të fermave që krijon ushqime të qëndrueshme dhe të papërpunuara (gjatë një kohe që ai ishte krijuesi kryesor i lëngut të mollës).

Ai ndërtoi punishte për të prodhuar rroba leshi dhe liri. Ndërtoi punishte për të prodhuar rroba leshi dhe prej liri. Ai inkurajoi bizneset që të prodhojnë cilësi të lartë, por të përballueshme me qeramikë, takëm dhe mobilje.

Ai donte të ngrinte një rrjet të shkollave që ofrojnë klasa mbrëmjeje, si dhe një numër muzesh për punëtorët, si një alternativë nëse media do t’i largonte. Së bashku me ndarjen e një pjese të pasurisë në spital, ai gjithashtu inkurajoi njerëz të pasur në mbarë vendin që të kontribonin me pasurinë e tyre në këtë projekt.

Shoqëria ishte në disa mënyra një sukses. Shumë pak industrialistë i dhanë Ruskin pasurinë e tyre të tepërt. Disa barake u blenë në bregun e Wells-it ku një grup i përkushtuesve ndaj Ruskinit filluan një biznes ku bënin pulovra. Pranë Scarborough, u ble një fermë që të bënte një shumëllojshmëri reçelesh. Një muze u hap në Sheffield. Dishepulli i tij më i devotshëm, William Morris, krijoi një mobileri me ndikim të madh dhe një kompani të dekorimit të brendshëm, William Morris & Sons, karriget dhe sfondet e të cilëve mbeten të suksesshme.

Karrige William Morris, Sussex, 1865
Por sigurisht, Ruskin nuk arriti të merrej me reformimin e kapitalizmit i vetëm. Duket një ligj i përgjithshëm që njerëzit që mund të mendojnë mirë nuk janë më të aftë në organizimin e ndryshimeve.

Ata nuk janë mirë me llogaritë, janë të paduruar në takimt – dhe për shkak të këtyre të metave procedurale, bota nuk ndryshon aq sa duhet. Sidoqoftë, Ruskin është po aq i afërt me një aktivist-mendimtar siç prodhoi shekulli i 19-të dhe ai mbetet një frymëzim për këdo që kërkon jo vetëm të reflektojë mbi botën, por edhe ta ndryshojë atë në drejtim të bukurisë dhe mençurisë.

Për të parë vetëm një nga skemat e tij, në mesin e viteve 1870 ndërsa ishte profesor në Oksford, Ruskin u shqetësohej gjithnjë se studentët e tij nuk e njihnin kuptimin dhe kënaqësinë e punës. Ata shkonin në parti dhe shkruanin ese por kurrë nuk bënin asgjë shumë produktive me duart e tyre, gjë për të cilën ai besonte se kishte një ndikim të dëmshëm në karakterin e tyre. Kishte një rrugë në një fshat të afërt të Hinkshes, i cili ishte mbushur plot me gropa, saqë ishte pak a shumë e papërdorshme.

Karrocat duhej ta shmangnin atë dhe të bënin rrugën e tyre përreth gjelbërimit të fshatit, duke shkulur barin. Fëmijët nuk kishin asnjë vend për të luajtur. Kështu, Ruskin mblodhi gjashtëdhjetë studentë dhe i organizoi ata për të ndrequr rrugën dhe për të rregulluar gjelbërimin.

Dëshmitarët okularë e përshkruan Ruskin në një mëngjes të dimrit “të veshur me një kapuç blu dhe me veshje rreth veshëve të tij, i ulur me gëzim në anë të rrugës, duke thyer gurët jo vetem me vullnet por duke bërë edhe shaka.”

Krijimi i rrugës kërkonte shumë kohë dhe ato nuk bënë progres. Kishte ankesa nga qiradhënësi lokal dhe një bindje se Ruskini ishte një kontakt i pandjeshëm. Por pika themelore është vendimtare. Nga frika se dukemi qesharakë, ne shpesh përfundojmë pa i trajtuar sfidat përreth nesh. Ndreqja e rrugëve ishte një shembull i vogël i një ideje më të madhe që e animonte jetën e Ruskins: se është ideja e krijuesit, njerëzit e privilegjuar të drejtojnë përpjekjet e tyre për të bërë një botë më të mirë dhe të rregullt, më të përshtatshme dhe të bukur, jo vetëm për veten e tyre, por për më të mirën e shumicës.

Ai gjithashtu besonte se ne nuk duhet (nuk mund ta lëmë këtë) në dorën e forcave të tregut, sepse ata kurrë nuk do të gjejnë rregullin e mbjelljes së luleve të egra në skajet e rrugëve dhe të sigurojnë gjelbërimin e fshatrave. Përgjatë jetës së tij, Ruskini vuri në kontrast bukurinë e përgjithshme të natyrës me shëmtimin e botës të bërë nga dora e njeriut.

Ai krijoi një kriter të dobishëm për çdo gjë të bërë nga dora e njeriut: a ishte në çfarëdo mënyre e barabartë me diçka që mund të gjente në natyrë?

Ky ishte rasti me Venedikut, me Katedralen e Chartres, me karriget e William Morris … por jo me shumicën e gjërave që u zbuluan nga fabrikat e botës moderne.

Pra, Ruskin mendonte se ishte e dobishme për ne që të vëzhgonim dhe të frymëzoheshim nga natyra (ai ishte një besimtar i madh që të gjithë në vend duhet të mësonin të tërhiqeshin nga gjërat në natyrë). Ai shkroi me seriozitet të habitshëm për rëndësinë e shikimit të dritës në mëngjes, për t’u kujdesur për të parë lloje të ndryshme të reve në qiell dhe për të parë siç duhet degët e një peme që hapen. Ai mori kënaqësi të jashtëzakonshme në strukturat e bukura të digave të foleve. Dhe ai i dashuronte pendët me pasion.

John Ruskin, vizatim i pendës së palloit, 1873
Këtu gjendej një mesazh urgjent. Natyra përcakton standardin. Ajo na siguron shembuj veçanërisht intensive të bukurisë dhe hirit. Pendët e një zogu, retë mbi malet në perëndim të diellit, pemët e mëdha që përkulen në erë – natyra shpaloset, e bukur, e thjeshtë, efektive. Është vetëm për shkakun tonë që gjërat duket se shkojnë keq.

Ekziston një kontrast poshtërues mes bukurisë natyrore të pemëve nga një rrymë dhe errësirës, ​​zymtësisë së një rruge mesatare; midis interesit gjithnjë në ndryshim të qiellit dhe monotonisë e guximit aq madh të jetës sonë. Ruskin mendonte se ky krahasim i dhimbshëm ishte edukativ. Për shkak se jemi pjesë e natyrës, ne kemi aftësinë për të jetuar sipas standardeve të saj.

Ne duhet të përdorim emocionin që ndiejmë me bukurinë e natyrës për të na dhënë energji për të barazuar veprat e saj. Qëllimi i shoqërisë njerëzore është të nderojë dinjitetin dhe madhështinë e botës natyrore.

John Ruskin, vizatimi i Mont Blanc, Francë, 1856
Duke mbrojtur bukurinë kaq intensivisht, Ruskin shpëton pjesë të përvojave tona vetjake që rrallëherë i marrim shumë seriozisht. Shumica prej nesh mendojnë se pemët janë të bukura, se diku tjetër (dhe mund të jetë Venecia) është shumë më e bukur se vendi ku jetojmë ditën e sotme, se ka shumë gjëra të pahijshme në botë, që puna nuk të shijon edhe aq shumë, se shpesh jemi të keqpunësuar – por ne tentojmë t’i hedhim poshtë këto mendime si tepër personale, të vogla, jo me rëndësi për askënd tjetër përveç vetes. Ruskin na argumenton në një qëndrim më ambicioz dhe më serioz.

Qasja e Ruskit ndaj politikës ishte të mbante vendosmërisht një vizion se si do të dukej një jetë vërtet e arsyeshme dhe e mirë – dhe pastaj të kërkonte rigorozisht se si do të duhej të krijohej një shoqëri për të qenë e jetës mesatare , për një person të zakonshëm, dhe jo një pjesë e rrallë fati vetëm për të privilegjuarit. Për këtë ai meriton interesin dhe mirënjohjen tonë të vazhdueshme. /KultPlus.com

by William Downey, for W. & D. Downey, albumen carte-de-visite, 29 June 1863