Shenja e Hollivudit do të ngjyroset në prag të ditëlindjes së 100-të

Në përgatitje për ditëlindjen e saj të 100-të vitin e ardhshëm, shenja e Hollivudit po merr një ndryshim.

Shkronjat gjigante në kodër po pastrohen dhe rilyhen, një proces që vlerësohet të zgjasë për tetë javët e ardhshme, shkruan The Guardian.

Freskimi i shkronjave 45 metra të larta do të kërkojë rreth 250 gallon bojëra. Shenja e Hollivudit është një objektiv i shpeshtë i rregullimeve kreative, nga përpjekja zyrtare “tepër e ngjitshme” për t’i bërë letrat të lexohen “Rams House”, për nder të fitores së ekipit të Los Angeles në Super Bowl këtë vit, deri te aktet periodike të vandalizmit që e ndryshojnë në “Hollyweed”.

Por hera e fundit që tabela u rilye ishte një dekadë më parë, në kohën e ditëlindjes së saj të 90-të. Sherwin-Williams, një kompani amerikane e bojrave me seli në Ohajo, po bashkëpunon sërish me Hollywood Sign Trust për të rilyer tabelën në një përfundim të veçantë rezistent ndaj motit.

Kompania e bojrave ka zgjedhur bojën “ekstra të bardhë” për këtë punë, të cilën e quan një “liftim i fytyrës” hollivudiane.

Shenja e Hollywoodland, e projektuar të zgjasë vetëm 18 muaj, ka rezistuar pothuajse një shekull, megjithëse u desh të hiqej dhe të rindërtohej plotësisht në vitin 1978, pasi letrat origjinale u shkatërruan në prishje të trishtueshme.

Shenja u shkurtua në “Hollywood” nga Dhoma e Tregtisë në vitin 1949. Gjatë dekadave, ajo ka qenë vendi i zjarrvënieve dhe të paktën një vdekjeje tragjike.