“Social Theory and Health” publikon studimin e shqiptares Mirza Balaj

Hulumtimi më i fundit shkencor nga shqiptarja Mirza Balaj, PhD, i titulluar “Vetë-raportimi i shëndetit dhe trupi shoqëror” është botuar nga prestigjiozja “Social Theory & Health”, dedikuar shkrimeve rreth mjekësisë dhe shkencës sociale të një niveli të lartë.

Lajmi është postuar nga qendra kërkimore me të cilën Balaj bashkëpunon, “CHAIN – Centre for Global Health Inequalities Research”.

Në këtë artikull teorik, Balaj, shqyrton marrëdhëniet midis perceptimit shëndetësor dhe gjendjes shoqërore.

Interesi kërkimor i Balaj është të eksplorojë sesi rezultatet dhe sjelljet shëndetësore formohen nga ndërveprimi i pozitës socio-ekonomike dhe forcave strukturore shoqërore.

Puna e saj është zhvilluar si pjesë e dy projekteve NORFACE “Pabarazitë Shëndetësore në Shtetet e Mirëqenies Evropiane (HiNEWS)” dhe “Paradoksi i Ardhmërisë së Shtetit të Shëndetit (HEALTHDOX)”. Kohët e fundit, kërkimi i saj është përqëndruar në shërbimet e shqyrtimit të kancerit.

Qëllimi është të sigurohen provat e para sistematike mbi ndikimin e organizimit të shërbimeve të depistimit të kancerit në pabarazitë socio-ekonomike në aksesin dhe vdekshmërinë nga kanceri.

Studimin mund ta lexoni këtu. /diasporashqiptare/ KultPlus.com