Këshilli i BE-së: 3.5 miliardë euro për shtetet që strehojnë refugjatët

Ambasadorët e vendeve anëtare në Bashkimin Evropian kanë miratuar një propozim që u lejon vendeve anëtare akses të menjëhershëm në më shumë fonde fillestare nën React-Eu.

Fondet do të shkojnë për të thjeshtuar nevojat bazë të refugjatëve nga Ukraina.

Këtë vit, për këto fonde do të disbursohen 3.5 miliardë euro shtesë dhe shuma më e lartë do t’u paguhet vendeve që pranojnë numrin më të madh të refugjatëve, si në tranzit ashtu edhe si destinacion përfundimtar. / abcnews.al / KultPlus.com

Shqipëria përgatitet për strehimin e 30 mijë emigrantëve nga Siria

Pas krizës së refugjatëve sirianë në Evropë, Shqipëria po përgatitet për një situatë të mundshme emergjente.

Fluksi i emigrantëve në vendet fqinje nga vendet e lindjes pas hapjes së kufirit nga Turqia ka vënë në lëvizje autoritetet shqiptare që po planifikojnë ngritjen e qendrave të pritjes, shkruan sot “Koha Ditore”.

Autoritetet shqiptare kanë nisur përgatitjet për ngritjen e gjashtë qendrave pritëse për emigrantët nga Siria në rast se Shqipëria do të përballet nga një situatë fluksi.

Kapaciteti pritës i vendit përllogaritet në 30 mijë persona, ndërsa akomodimi i tyre do të bëhet në vendstrehime pranë pikave kufitare në Korçë, Sarandë dhe Gjirokastër. / Koha.net / KultPlus.com