13-vjeçari bëhet personi i parë në botë që ‘mund’ Tetris-in

Një djalë 13-vjeçar amerikan është bërë personi i parë në botë që ‘mundi’ Tetris-in, një arritje e arritur deri më tani vetëm nga inteligjenca artificiale.

Willis Gibson, nga Stillwater, Oklahoma, u bë njeriu i parë që avancoi versionin origjinal të një prej videolojërave më të njohura në botë deri në atë pikë sa loja ”ngriu”.

“Kjo nuk është bërë kurrë nga një qenie njerëzore deri më tani,” vërtetoi arritjen nga Vince Clemente, president i Kampionatit Botëror Classic Tetris.

Djali, i cili filloi të luante vetëm dy vjet më parë pasi pa Tetris në YouTube, ia kushtoi këtë sukses babait të tij Adamit që vdiq një muaj më parë.

I shpikur nga inxhinieri i softuerit Alexey Pajitnov dhe i lëshuar në 1989 në Nintendo, Tetris sfidon lojtarët të lëvizin ‘tetramine’ (blloqe në ekran) me qëllim që të mos i lejojnë të grumbullohen dhe të mbyllin hapësira për të kaluar në nivelin tjetër.

Teorikisht loja mund të vazhdojë përgjithmonë nëse një lojtar është mjaftueshëm i mirë.

Për vite me radhë u mendua se kufiri ishte në nivelin 29, kur blloqet fillojnë të bien aq shpejt sa duket e pamundur që një qenie njerëzore të vazhdojë me to.

Për dekada, lojtarët ‘mundin’ Tetris duke hyrë në softuer. Willis, i cili muajt e fundit është bërë një nga lojtarët më të aftë në SHBA, është i pari që e ka bërë këtë në harduerin origjinal./KultPlus.com

Double LP i limituar i muzikës së TETRIS së shpejti do të promovohet në Kino Armatë

Double LP i limituar i muzikës së TETRIS nga Prishtina të cilën e incizuan mes 2009 – 2019 do të promovohet në Kino ARMATA më 17 korrik 2022 prej orës 19:00h.

TETRIS ishte grup i artistëve të bazuar në Prishtinë, që krijoi audio ambiente mbi fraza hipnotike të sintave të shumtë dhe basit të thellë. Line-up që ndryshoi tërë kohës nuk hezitoi të manipuloj analogisht gitaret e zhurmshme, piano klasike dhe ritme monotone, duke shtuar ngjyrë performancave të tyre të paparashikueshme dhe (shpesh) eksplozive.

SOUNDCLOUD: https://soundcloud.com/zjtlnj3nhxe9 / KultPlus.com