Përdoren gabimisht fotografitë e shqiptarëve që largohen me anije për në Itali

Fotografia e famshme e vitit 1991 kur mijëra shqiptarë largoheshin me anije për në Itali ka ushqyer edhe më shumë stigmën e krijuar për refugjatët.

Dhe kjo, është e vërtetë për gazetarin turk Gulin Cavus, i cili në një artikull ka treguar se si fotografi të ndryshme që kanë qarkulluar nëpër botë, janë lajme artificiale dhe vetëm sa e kanë forcuar racizmin sidomos në krahasim me refugjatët.

Gazetari i cili ka shkruar për Observers në Francë, tregon se fotografia e famshme e shqiptarëve është përdorur gabimisht në rreth 160 raste, ndërsa është përhapur me përshkrimin se “këta janë refugjatët nga Afrika që po vijnë në Evropë”.

Portali Riposte Laique e ka përdorur fotografinë si të ishte e realizuar viteve të fundit. Partia REFORM MOVEMENT në Belgjikë po ashtu e ka marrë fotografinë si një valë e refugjatëve nga Afrika. Zëvendës-ministri i Senatit Italian poashtu. Por të gjithë kanë rënë pre e lajmit të gabuar, shkruan KultPlus.

Fotografitë e shkrepura janë të vitit 1991 kur shqiptarët po largoheshin nga vendi për shkak të mungesës së ushqimit dhe një mundësie të fillimit të luftës asokohe.

Gazetari turk në fakt ka analizuar edhe fotografi të tjera të cilat qarkullojnë në internet në kontekst të gabueshëm.

Një fotografi me 16 gra që u tha se janë sulmuar nga refugjatët në Gjermani, doli të jetë e gabuar.

Asnjëra nga këto gra nuk është gjermane, ndërsa fotografitë vijnë nga Anglia dhe Amerika dhe këto janë gra të cilat janë viktima të dhunës në familje.

Shembuj të tjerë janë të pafund se si lajmet e ndryshme në internet po përdoren për të nxitur urrejtje ndaj grupeve të caktuara, dhe janë informacione të gabueshme. / KultPlus.com