The Guardian: ‘Kukulla’ e Ismail Kadaresë, një studim i mahnitshëm i një dashurie të vështirë

Prestigjiozja ”The Guardian”, së fundi ka shkruar për romanin ”Kukulla” të Ismail Kadaresë, duke e quajtur një roman autobiografik që shpalos kujtimet e hidhura të shtëpisë dhe marrëdhëniet e autorit me nënën e tij, shkruan KultPlus.

Më poshtë KultPlus ju sjell të përkthyer artikullin e plotë të The Guardian.

Autori shqiptar eksploron marrëdhëniet e tij me nënën e tij dhe kujtimet e hidhura të shtëpisë

Në fillim, romani autobiografik i Ismail Kadaresë mund të lexohet si një kujtim i ardhshëm i moshës, pak i hidhur, i tronditur, i prekur me nostalgji për një vendlindje që tani humbet prej kohësh. Kjo vendlindje është qyteti shqiptar i Gjirokastrës dhe më saktësisht shtëpia e stërgjyshërve të prindërve të Kadaresë, një ndërtesë guri e ftohtë por historike që ndan dy gratë që duhet ta mbajnë bashkë atë.

Nga njëra anë, gjyshja e Kadaresë, nuk pranon të largohet nga vendi, sikur tashmë të jetë pjesë e ndërtesës. Nga kontrasti i rreptë, nëna e tij – Kukulla e titullit, e cila hyn në këtë grumbull të rrënuar si një nuse e re dhe e pambrojtur – është mbingarkuar krejtësisht, duke iu dashur të duroj sundimin e saj të vrazhdë e të nënçmuar, duke pretenduar se “kjo shtëpi ju ha”. Ky konflikt që është kryesisht i heshtur, por megjithatë është ndjerë thellë, që adoleshenti i parakohshëm rritet në një ambient duke dashur të jetë shkrimtar e duke shkruar një “roman” pas tjetrit që përbëhet kryesisht nga autori i ri “me kokë të madhe” duke shpallur gjenialitetin e tij fillestar. Ai madje dekoron secilën prej tyre me çmimin e vet në monedhën e vjetër, parakomuniste dhe “reklamat” e shkëlqimit dhe origjinalitetit të saj.

‘Kukulla’ është plot me detaje imponuese të jetës në një Shqipërinë e asaj kohe, pasi qytetaria pajtohej me ngjyrime të ndryshme të sundimit komunist të Enver Hoxhës që ishte nën mbështetjen e sovjetikëve.

Një nga llogaritë më të çuditshme ishte ajo e vitit 1953, kur prezervativët mbërrijnë për herë të parë në farmaci: “Kishte udhëzime kontradiktore që i lejonin dhe ndalonin ato. Dyshohej se mund të ishin një provë për të identifikuar ndonjë dobësim të luftës së klasave pas vdekjes së Stalinit. Por më pas u kuptua se masa ishte në insistimin e Sovjetikëve dhe ishte e lidhur me të drejtat e grave (Rosa Luxemburg, etj), dhe pas disa hezitimeve nga komiteti i partisë se a duhet të këshilloheshin komunistët për të shmangur farmacinë dhe të linin ato copa prej gome në borgjezinë gjithnjë e më të shkatërruar, gjithçka u qetësua ”.

‘Kukulla’ është e pasur me prekje të tilla, së bashku me shumë shqetësime të njohura të Kadaresë – me rrënjët folklorike të jetës moderne, ose, me absurditetin e politikës shqiptare.

Sidoqoftë, vëzhgimi i ashpër, ironia e hidhur dhe frika e gabuar që kalon në marrëdhënien qendrore të narratorit me nënën e tij, një grua fshehurazi e tmerruar nga zhgënjimi si e padenjë në momentin kur djali i saj arrin famën që dëshiron, janë ato që mbizotërojnë këtë studim interesant të një dashurie të vështirë. / KultPlus.com