Ura e Vashës në Rrugën e Arbrit, pothuajse e përfunduar, më e larta në rajon (VIDEO)

Kryeministri Edi Rama përcolli pamje nga Ura e Vashës, pothuajse e përfunduar tashmë, pjesë e rrugës së Arbrit.

“Mirëmëngjesi nga ura e Vashës”, uroi kryeministri Rama.

Rama inspektoi dje punimet në urën e Vashës, e cila është më e larta në rajon, 152 m, tashmë thuajse e përfunduar, pjesë e Rrugës së Arbrit.

Sa i takon punimeve, janë hapur edhe 5 nga 6 tunelet dhe po punohet në tunelin kryesor të Murrizit, ku për shkak të formacioneve gjeologjike do të ecet paralelisht me një bypass panoramik për të mos shtyrë afatin e hapjes së rrugës vitin e ardhshëm.

Nga 70 km rrugë që ka Rruga e Arbrit dhe 6 tunele, janë përfunduar 5 tunele dhe me shumë se 54 km janë të përshkueshme. /atsh/ KultPlus.com

Ura e Vashës

Ura e Vashës ndodhet mbi lumin Mat mes Klosit dhe fshatit Guri i Bardhë, 200 m linear nga rruga e Arbërit.

Ndërtuar në fillim të shek.XVIII 18-të si vepër bamiresie nga Haxhi Hajrulla Skura.

Ura është ndërtuar me gurë e llaç gëlqeror dhe ka hark në krahun e djadhtë dhe një dritare shkarkuese.

Gjithashtu, ura ka qemer të dyfishte. Këmbët e urës janë vendosur mbi dy brigje shkëmborë.

Gjatësia e urës është 11m, lartësia e saj nga sipërfaqja e ujit është 7m, gjerësia 2.8m dhe largësia mes dy këmbëve është 7m.

Sipërfaqja e urës është shtruar me kalldram me gurë lumi, llaç gelqere dhe rasa guri.

Ura e Vashës vizitohet nga shumë turist Shqiptar e të huaj, madje edhe një tabelë e vogel ku shkruhet “Ura e Vashës” është vendosur nga turistë Çek.

Për tu mundësuar turistëve të vizitojnë Uren, duhet të hapet një rrugë automobilistike nga rruga e Arbërit e deri te monumenti, një kosto jo shumë e lartë për shkak të afërsisë me rrugën.

Kjo urë mbart vlera të mëdha historike por edhe arkitektonike, për më tepër në nje peisazh natyror të mrekullueshëm.
Ura e Vashës është një ndër urat më të vjetra, të këtij stili të ndërtuar në Shqipëri.

Është shpallur Monument kulture nga Ministria e Arsimit dhe Kulturës me nr vendimi 2509/1 date 30.06.1983. /KultPlus.com