3 vite nga vdekja e aktorit Valter Gjoni

Valter Gjoni ishte aktor shqiptar.

Lindi më 4 tetor 1954 në Tiranë dhe vdiq më 14 nëntor 2020, ishte arsimuar në nivel parauniversitar, po në Tiranë. Në vitin 1978 përfundoi studimet universitare pranë Akademisë së Arteve në degën e artit dramatik dhe po në këtë vit fillon veprimtarinë e tij profesionale si aktor dhe regjisor në Trupën Artistike të Ushtrisë, në Teatrin Popullor (Kombëtar), pranë kinostudios “Shqipëria e Re” dhe Radio Televi-zionit Shqiptar.

Ka në biografinë e tij artistike 60 role në teatër dhe estradë, 8 role në kinematografi, ka realizuar 5 filma dokumentar etj. Në vitin 1987, krahas studimeve pasuniversitare për titull shkencor të nivelit të parë, përfundon edhe studimet e specializimit në degën e gazetarisë, pranë Fakultetit të Shkencave Politike e Juridike (në bazë të legjislacionit aktual konvertohet me nivelin Master Shkencor në Gazetari). Ka kryer edhe kualifikime në disa vende si Francë, Holandë, Danimarkë, Finland, Itali, Greqi etj. Njëkohsisht, Valter Gjoni është anëtar i nominuar i disa organizmave ndërkombëtare.

V. Gjoni është autor i shumë artikujve kulturor, artistik, problematik, informativ e historik në gazeta, revista, emisione televizive dhe botime të veçanta. Pas një përvoje pune intensive në institucionet e artit dhe medias të Tiranës, në vitin 1991 e në vijim, V. Gjoni emërohet pranë Bashkisë së Tiranës, ku përmbush një sërë detyrash, si drejtues i sektorëve që lidhen me artin, kulturën, ceremonialin e qytetit dhe marrëdhëniet ndërkombëtare.

Duke gërshetuar përvojën e tij administrative, gazetareske dhe artistike jashtë funksioneve të tij zyrtare, autori ka realizuar rreth 20 ekspozita dhe 8 botime tematike për vlerat historike, kulturore dhe njerëzore, kryesisht për Tiranën. Valter Gjoni mban disa tituj nderi të vendit dhe ndërkombëtare, ku titulli më i lartë është Kalorës i Urdhrit të Meritës së Republikë Franceze dhe Urdhrin “Naim Frashëri” i Republikës së Shqipërisë dhe “Mirënjohja e Qytetit të Tiranës”.

Vdiq nga COVID-19 më 14 nëntor 2020./KultPlus.com

“Një kafe me Valterin”, ekspozita dedikuar karrierës së Valter Gjonit bën bashkë miq dhe bashkëpunëtorë

“Një kafe me Valterin”, titullohej ekspozita dedikuar jetës dhe karrierës së Valter Gjonit organizuar sot te “Reja”, përballë Galerisë së Arteve në kryeqytet.

Miq, bashkëpunëtorë dhe të afërm, kanë përkujtuar momentet më të bukura të aktorit, regjisorit, shkrimtarit dhe publicistit të njohur, Valter Gjoni i cili u nda nga jeta në nëntor të vitit 2020.

Që prej vitit 1991, pas një përvoje pune intensive në institucionet e artit dhe medies në kryeqytet, Valter Gjoni punoi pranë Bashkisë së Tiranës deri fund të jetës së tij duke mbajtur një sërë detyrash, si drejtues i sektorëve që lidhen me artin, kulturën, ceremonialin e qytetit dhe marrëdhëniet ndërkombëtare.

Ai punoi me përkushtim dhe profesionalizëm prej 4 dekadash në Bashki, duke lënë gjurmë në historinë e kryeqytetit.

Në ekspozitën e sotme fotografike, u sollën momente nga rrugëtimi i tij që nga rolet e para si aktor por edhe regjisor në Trupën Artistike të Ushtrisë, në Teatrin Popullor (Kombëtar), pranë Kinostudios “Shqipëria e Re” dhe Radio Televizionit Shqiptar.

Rreth 60 role në teatër dhe estradë, 8 role në kinematografi apo edhe 5 filma dokumentar janë vetëm disa disa nga  gjurmët që Valter Gjoni i ka lënë artit shqiptar.

Publicisti Gjoni është autor i më tepër se 10 librave, i shumë artikujve kulturor, artistik, problematik, informativ e historik në gazeta, revista, emisione televizive dhe botime të veçanta ndërsa është vlerësuar edhe me çmime kombëtare e ndërkombëtare.

Duke gërshetuar përvojën e tij administrative, gazetareske dhe artistike jashtë funksioneve të tij zyrtare, Gjoni ka realizuar rreth 20 ekspozita dhe disa botime tematike për vlerat historike, kulturore dhe njerëzore, kryesisht për Tiranën.

Për kontributin e tij, Valter Gjoni është vlerësuar edhe me tituj nderi, ku titulli më i lartë është Kalorës i Urdhrit të Meritës së Republikë Franceze, Urdhri “Naim Frashëri” dhe “Mirënjohja e Qytetit të Tiranës”. /KultPlus.com

Ekspozita “Një kafe me Valterin”; Foto: Agim Dobi

Ndahet nga jeta studiuesi dhe aktori Valter Gjoni

Studiuesi dhe aktori i mirënjohur shqiptar, Valter Gjoni është ndarë sot nga jeta në moshën 66-vjeçare. Prej më shumë se një jave, Gjoni ishte infektuar nga COVID-19, betejë të cilën ai nuk ia doli ta fitonte.

Që prej vitit 1991, pas një përvoje pune intensive në institucionet e artit dhe medias në kryeqytet, Valter Gjoni punoi pranë Bashkisë së Tiranës deri më sot duke mbajtur një sërë detyrash, si drejtues i sektorëve që lidhen me artin, kulturën, ceremonialin e qytetit dhe marrëdhëniet ndërkombëtare.

Që prej ditës së parë që u emërua në këtë institucion, Valter Gjoni punoi me përkushtim dhe profesionalizëm prej 4 dekadash në Bashki, duke lënë gjurmë në historinë e kryeqytetit.

Autor i më tepër se 10 librave, Valter Gjoni është vlerësuar edhe me çmime kombëtare dhe ndërkombëtare.

Valter Gjoni lindi më 4 tetor 1954 në Tiranë. Në vitin 1978 përfundoi studimet universitare pranë Akademisë së Arteve në degën e artit dramatik dhe po në këtë vit fillon veprimtarinë e tij profesionale si aktor dhe regjisor në Trupën Artistike të Ushtrisë, në Teatrin Popullor (Kombëtar), pranë kinostudios “Shqipëria e Re” dhe Radio Televizionit Shqiptar.

Në biografinë e tij artistike, Valter Gjoni ka lënë gjurmë me rreth 60 role në teatër dhe estradë, 8 role në kinematografi, ka realizuar 5 filma dokumentar etj.

Në vitin 1987, krahas studimeve pasuniversitare për titull shkencor të nivelit të parë, përfundon edhe studimet e specializimit në degën e gazetarisë, pranë Fakultetit të Shkencave Politike e Juridike (në bazë të legjislacionit aktual konvertohet me nivelin Master Shkencor në Gazetari).

Ka kryer edhe kualifikime në disa vende si Francë, Holandë, Danimarkë, Finland, Itali, Greqi etj. Njëkohësisht, Valter Gjoni është anëtar i nominuar i disa organizmave ndërkombëtare.

Valter Gjoni është autor edhe i shumë artikujve kulturor, artistik, problematik, informativ e historik në gazeta, revista, emisione televizive dhe botime të veçanta.

Duke gërshetuar përvojën e tij administrative, gazetareske dhe artistike jashtë funksioneve të tij zyrtare, Gjoni ka realizuar rreth 20 ekspozita dhe disa botime tematike për vlerat historike, kulturore dhe njerëzore, kryesisht për Tiranën.

Valter Gjoni mban disa tituj nderi të vendit dhe ndërkombëtare, ku titulli më i lartë është Kalorës i Urdhrit të Meritës së Republikë Franceze dhe Urdhrin “Naim Frashëri” i Republikës së Shqipërisë dhe “Mirënjohja e Qytetit të Tiranës”./ATSH/ KultPlus.com