Chopin vdiq nga ndërlikimi i rrallë i tuberkulozit, zbulohet pas 170 vitesh

Shkencëtarët kanë përdorur zemrën e kompozitorit polak dhe pianistit Frederic Chopin për të përcaktuar shkakun e vdekjes së tij pas më shumë se 170 vjetësh, shkruan The Independent, përcjellë KultPlus.

Chopin, i cili vdiq në moshën 39 vjeçare në vitin 1849, me sa duket vuajti nga perikarditi: një ndërlikim i rrallë i tuberkulozit kronik. Kjo diagnozë u botua në American Journal of Medicine dhe është studimi i fundit në një mosmarrëveshje afatgjatë mbi shkakun e keqësimit të tij të ngadaltë deri në vdekjen e tij. Shkaqet e tjera të sugjeruara kishin përfshirë sëmundjen trashëguese të sëmundjes cistike, dhe mangësi të alfa-1-antitrpinë, një gjendje e rrallë gjenetike që prek infeksionet e mushkërive.

Megjithatë, kur hulumtuesit ekzaminuan enën që përmbante zemrën e Chopin, e cila u ruajt në një kavanoz të konjakut në një kolonë të kishës në Poloni, ata gjetën se ishte e mbuluar me një shtresë të mirë me materiale të bardha fijor.

Ata gjithashtu zbuluan një numër të dëmtimeve të vogla, që është një simptomë treguese e komplikimeve serioze nga tuberkulozi. Udhëheqësi i ekipit, Profesor Michael Witt i Akademisë së Shkencave të Polonisë i tha Observerit: “Ne nuk e hapëm kavanozin, por duke u bazuar në gjendjen e zemrës se tij mund të themi me probabilitet të lartë se Chopin vuante nga tuberkulozi, që ishte shkaku i menjëhershëm i vdekjes së tij”./ KultPlus.com