Vëllezërit shqiptarë që bëjnë art me kafe në Amerikë

Nuk është çdo herë e lehtë për një të huaj që t’ia dalë mbanë dhe të nisë një biznes kur është më shumë se 7 mijë kilometra larg nga vendlindja.

Shqiptari Valon Dalipi, 27-vjeçar për herë të parë kishte ardhur në Shtetet e Bashkuara të Amerikës para shtatë vjetëve si një student ndërkombëtar.

Vite më vonë, në mars të vitit 2019, Dalipi dhe vëllai i tij, Hasan Dalipi, zhvilluan talentin e tyre dhe interesimin për realizimin e artit në kafe dhe në shërbimet ushqimore. Kështu nisi udhëtimi.

“Stop Cafe” në 255 Park Ave. në Worcester – një kafe tradicionale shqiptare që shërben të gjitha llojet e artit në kafe, pica dhe hamburger – i tërheq vizitorët e po ashtu edhe shqiptarët që janë nga Bostoni apo regjioni.

“Ne po përpiqemi që të bëjmë një brend dhe të provojmë diçka ndryshe”, ka thënë Valon Dalipi. “Po shkon shumë mirë dhe marketingu dhe mediat sociale po na ndihmojnë shumë”.

Javë më parë, “Stop Cafe” është njohur si kafeneja më e mirë për të marrë kafe dhe ka rangimet me të larta sipas “Yelp”.

I dhënë pas vizatimit dhe dizajnit, Valon Dalipi e ka mësuar vetë artin në kafe. Ai asnjëherë nuk ka ndjekur ndonjë kurs për këtë.

“Ma merr mendja se është talent”, ka thënë Valon Dalipi. “Nëse je i mirë ne vizatim, mund të vizatosh kudo”.

Mace, qen, arusha, lule, logo, karaktere të animuar, detaje për pushime. “Stop Cafe” mund të krijojë çfarë arti në kafe që ju dëshironi. Valon Dalipi ka thënë se për artin është kryesisht nga komunitetit përreth në Worcester.

Image

“Ne shohim se çfarë po ndodh përreth në Worcester dhe përpiqemi që të bëjmë diçka që ka lidhje me ngjarje dhe pushime”, ka thënë Valon Dalipi. “Ne po ashtu ndonjëherë kërkojmë në internet për ndonjë ide dhe pastaj do dalim më dizajnin tonë unik”.

Ai ka treguar se myshterinjtë po ashtu mund të kërkojnë vetë figurën, pa paguar ekstra, edhe si logo të biznesit.

“Disa vizatime të komplikuara mund të marrin 10 deri në 15 minuta dhe kafja mund të jetë e ftohtë”, qesh ai. “Por përsëri ka pamje të mirë”.

Valon Dalipi ka thënë se ata bëjnë po ashtu edhe dizajne për ditëlindje – “shkruajmë “Happy Birthday”, emra, moshën, dhe disa vizatime të vogla si zemra, torte dhe çokollata”.

Ajo që e bën “Stop Cafe” unike nuk është vetëm arti delikat dhe dizajni, por gjithashtu edhe menyja tradicionale shqiptare. Valon Dalipi ka thënë se shumë njerëz vijnë këtu për të provuar posaçërisht picën e tyre shqiptare me erëza susami në kore pica.

“Definitivisht ka shije si askund tjetër”, ka thënë Dalipi me krenari.

“Stop Cafe” është zgjeruar dyfish krahasuar me lokacionin e mëparshëm 377 “Park Avenue”, kur u vendos në gusht në 255 “Park Avenue”. Fillimisht ishte afër “Clark University”, por pasi që u zhvendosën, tërhoqën më shumë studentë nga “WPI” dhe “Worcester State University”.

Valon Dalipi ka thënë se vendi fillestar ishte më i vogël dhe i limitonte ata në ëmbëlsira dhe kafe. Por, tani që kanë më shumë hapësirë dhe pajisje, ata kanë mundësi që të zgjerojnë opsionet në ushqim, por gjithashtu të mbajnë artin e tyre në kafe.

“Ne kemi shtuar pica, hamburgerë dhe sandviçë. Ne e bëjmë brumin, asgjë nuk është e parapërgatitur”, ka thënë ai. “Gjithçka bëhet këtu”.

“Stop Cafe” është duke u zgjeruar dhe padyshim qëllimi është që të kenë edhe lokacione të tjera në pjesën tjetër të qytetit dhe të njihen kudo.

“Fillimisht vinin për artin në kafe”, ka thënë Dalipi. “Tani njerëzit po vijnë më së shumti për ushqimin, ambientin dhe për diçka më ndryshe se më parë”.

Folegj: Në mars të vitit 2019, Dalipi dhe vëllai i tij, Hasan Dalipi, zhvilluan talentin e tyre dhe interesimin për realizimin e artit në kafe dhe në shërbimet ushqimore. Kështu nisi udhëtimi. /Telegram&Gazette/ KultPlus.com