Sonte hapet ekspozita ‘Vend i pafiksuar, Koha e paqartë’ e artistit Vigan Nimani

Sot në Kino Armata do të hapet ekspozita ‘Vend i pafiksuar, Koha e paqartë’ e artistit Vigan Nimani, e kuruar nga Seda Yildiz.

‘Vend i pafiksuar, Koha e paqartë’, më 5 maj do të qëndrojë e hapur në Kino Armata, më 6 maj nga ora 18:00 do të hapet në Grand Hotel Prishtina ndërkaq më 7 maj nga ora 18:00 do të ketë bisedë me arististin dhe kuratoren, në studion e Nimanit, pranë objektit të RTK-së, përcjell KultPlus.

Kjo ekspozitë shpaloset si tre pjesë të veçanta ekspozite dhe fokusohet në praktikën shumë shtresore artistike te Vigan Nimanit (l. 1981, Prishtinë). Është një mënyrë prezantimi në të cilën shikuesit ftohen të shëtisin midis disa pikave urbane te qytetit gjatë tre ditëve, të përfshira me piktura, muzikë, vizatime dhe fotografi.

I shkolluar si piktor, Vigan Nimani luante në grupin muzikor të muzikës improvizative dhe eksperimentale Tetris, punon si punëtor kulturor në Kino ARMATA dhe drejton një restorant (një zgjerim në studion e tij, duke ekspozuar disa nga pikturat e tij). Që në vitet 2000, ai ka qenë një figurë aktive në formim skena lokale e artit dhe kulturës në Prishtinë, kryeqytetin e Kosovës, i cili është zhvilluar nga eksperimentimi dhe vetë-organizimit të banorëve. Lidhja e ngushtë e Nimanit me vendlindjen e tij bëhet e dukshme në artin e tij. Kjo ekspozitë multidisiplinare, për herën e parë, mbledh piktura, vizatime, tinguj dhe fotografi për të marrë një vështrim më të gjerë në praktikën e artistit nga fillimi i viteve 2010 deri më sot.

Zgjedhja e vendeve do të ndihmojë gjithashtu për të zbuluar fokusin tematik te ekspozitës; nocioni i kohës kujtesa kulturore. Kino ARMATA, një ish-kinema në “Shtëpia e Ushtrisë Jugosllave”, e cila ishte përdoret më vonë si seli e Kombeve të Bashkuara, do organizojnë një performancë audiovizive. I rrethuar nga pikturat e Nimanit do të ket edhe muzikë live pa e nda publikun nga skena. Grand Hotel Prishtina, një pikë arkitekturore moderniste në të cilen do të ekspozohen piktura të vogla në dru dhe sipërfaqe tjera. Studio e artistit në qytetin e vjetër do të jetë vendi i takimit për të zhvilluar një bisedë dhe shqyrtoni nga afër modus operandì të tij.

Vigan Nimani (l. 1981, Prishtinë) është artist pamor, muzikant dhe punëtor kulturor me seli në Prishtinë, Kosovë. Kryesisht duke punuar me pikturë, vizatim dhe fotografisë Praktika e Nimanit merret me nocionin e kujtesës dhe të kaluarës nga një këndvështrim jonostalgjik, progresiv. Puna e tij, që zhvillohet përmes fragmentimeve dhe abstraksionit, fton shikuesi të angazhohet në mënyrë aktive në procesin e kuptimbërjes të së kaluarës, në të tashmën.

Seda Yıldız (l. 1989, Stamboll) është një kuratore dhe shkrimtare e artit e pavarur dhe e bazuar në Hamburg. Praktika e saj është frymëzuar nga të menduarit nëpër disiplina duke përfshirë artin, muzikën, dizajnin, letërsinë, kinemanë dhe aktivizmin. Ajo është veçanërisht e interesuar për të marrë pjesë në procese të orientuara, të hapura dhe projekte eksperimentale të cilat nxisin bashkëpunimin dhe shkëmbimin dhe synon të arrijë një audiencë më të gjerë./ KultPlus.com