Restaurohet një vepër e rrallë e antikiteteve egjiptiane në muzeun e Luvrit

Pas katër viteve restaurim, kapela e Akhethetep, vepër e rrallë e antikiteteve egjiptiane në muzeun e Luvrit, rifiton shkëlqimin dhe përmasat e saj. E rikthyer në madhësinë e saj origjinale, mund të admirojmë më mirë muret që rrëfejnë jetën e fushave në Egjipt të 4 000 viteve më parë.

Ky është fillimi i departamentit të gjerë të antikiteteve egjiptiane të muzeut parizian, i cili po ndryshon. Për këtë departament, bëhet fjalë për të theksuar më mirë aktualitetin e koleksioneve të tij dhe restaurimet e tij duke paraqitur mbetje të konsiderueshme në një mënyrë tërheqëse, ndonjëherë në një mënyrë kthese.

Kështu, Qeni i Assiut, një statujë në gur gëlqeror, që daton ndoshta nga fundi i epokës Ptolemaike (shekulli I para Krishtit), i cili ishte subjekt i një restaurimi të gjatë për të hequr lulëzimin e kripërave, ulet në dhomën e pritjes.

Në të dytën, një dritare e madhe, “Fjalori i perëndive” korrespondon me shkronjat e ndryshme të alfabetit (A si Amon, etj) të koleksionit të statujave, të shoqëruara me shpjegime mbi artin dhe fenë e Egjiptit Antik.

Ngjarja kryesore e itinerarit të ri është salla vijuese. Kjo në sajë të fushatës “Tous Mécènes!”, e filluar në fund të vitit 2016, 500 000 eurot e mbledhura mundën të rikthenin pamjen e saktë të kishës së mastabës së Akhethetep, siç mund të shihet në vendin e varrosjes së Saqqaras, një qemer i ngritur me 70 centimetra krahasuar me atë që paraqitej para syve të vizitorëve.

Mastabja është dashur të çmontohet bllok për bllok, secili pastrohej, restaurohej, fotografohej dhe më pas digjitalizohej./atsh/ KultPlus.com