‘Vice’, revista më e njohur në botë, publikon artikullin për të rinjtë kreativë të Kosovës

Artikulli “Meet the Young Creatives of Kosovo” është një artikull në formatin pyetje dhe përgjigje i cili përqëndrohet rreth gjashtë njerëzve të rinjë të cilët punojnë dhe krijojnë në Kosovë.

Këta persona e japin një pasqyre të punës së tyre por gjithashtu ndriçojnë disa probleme të cilat vijnë duke lindur dhe jetuar në një vend si Kosova.

Artikulli filloj si pjese e gjashtë intervistave të cilat ishin të shoqëruara me portrete të secilit prej këtyre personave të bëra nga Klara Gordon. Pas intervistave, përmbledhjen dhe shkrimin e artikullit e kreu Donat Vatoci. Qendra e kësaj pune ishte fillimisht problemi mbi vizat por shpejtë doli nga kjo kllapë. Ka tema tjera më “tabu” të cilat diskutohen përbrenda artikullit, si p.sh shfaqjet drag. Tema të cilat janë komplet jashtë diskutimit publik.

Kjo punë është paraqitur në Vice i-D, një nga revistat më të mëdha në botë, dy vjet pasiqë simotra e tyre “Vice” raportoi mbi “gazin lotsjellës në parlament”. Ka një kontrast shumë të madh ndërmjet mesazheve. Në njërën anë kemi një imazh të tmerrshëm politik i cili lexohet nga miliona, miliona njerëz dhe në anën tjeter kemi një artikull i cili flet mbi të rinjtë Kosovar, i cili lexohet nga miliona njerëz dhe ndihmon që të kuptojmë më shumë përreth Kosoves përpos imazhit të saj politik.

‘Qëllimi ka qenë që të japim një kand të ngushtë mbi çka do thotë që të jetosh në Kosovë dhe si artet jan një mund dhe luftë. Këta njerëz reflektojnë mbi probleme të përbashkëta. Problem të cilat shumica e Kosovarëve ndajmë. Ne kemi dashur që të ndajme këto mendime dhe t’iu ndajmë botës se si jetojnë disa të rinjë në Kosovë.’, thuhet në komunikatën për media. / KultPlus.com

“Një shqiptar radikal nuk mund të hyjë në restaurantin serb ‘Korcagin’…”

Është princip i restaurantit që të servojnë vetëm ushqim nga shtetet të cilat nuk e kanë njohur Kosovën shtet të pavarur.

“Korcagin”, një restaurant në Serbi, funksionon i tëri bazuar në këtë mentalitet dhe ideologji.

VICE ka realizuar një mini-dokumentar me pronarët por edhe me ata që hanë në këtë restaurant, i cili muret i ka të mbuluara me fotografi të Stalinit, Titos e Leninit.

Ushqimi përgatitet nga kuzhinierët serbë, ndërsa mes ushqimit mund të gjesh diçka nga Bjellorusia apo edhe nga Guinea-Bissau, shkruan KultPlus.

Pronari Vojin Vujic i ka thënë mes tjerash VICE se ata që hanë në restaurant, edhe edukohen.
“Më pas, klientët tanë mund të shkojnë në shtëpitë e tyre dhe të njoftohen më shumë me kulturën dhe me shtetet në fjalë. Shtetet që nuk e kanë njohur Pavarësinë e Kosovës janë plot, prandaj kemi punë” tregon Vujic.

Mes tjerash, kur është pyetur se a do të ishte i mirëseardhur një shqiptar në këtë restaurant ku gastronomia është më ndryshe se në restaurantet tjera, ai ka dhënë këtë përgjigje.

“Patjetër, nëse nuk është një shqiptar ekstremist. Çdokush është i mirëseardhur” ka thënë Vujic.
Vujic ka treguar se është kundër homoseksualizmit dhe se beson se një pjesë e mirë e serbëve kanë po këtë qëndrim, karshi homoseksualitetit por edhe karshi Kosovës dhe pavarësisë së saj. / KultPlus.com