18 vjet nga vdekja e Xhevat Qenës, aktori i qindra roleve në film e teatër

24 Mars, 2021 - 3:40 pm

Xhevat Qena ka luajtur qindra role në teatër. Rolin e parë kryesor e ka luajtur ndërmjet viteve 1956-1957. Kishte një sens të veçantë për komiken por gjithmonë kishte pohuar se më shumë e kishte dashur dramën “Unë e kam dashur dramën se e kam në vete njëfarë dramaticiteti, e kam njëfarë fuqie për drame… P.sh., roli që me ka lënë mbresa shumë ka qenë një rol episodik i një avokati, i një te çmenduri, ne dramën “Oda e errët”. Gati jam çmendur edhe vete, duke u thelluar ne atë rol”.

 Kolegët dhe njerëzit që njihnin potencialin e tij, mendonin se është mëkat që ai është shfrytëzuar shumë pak në dramë. Xhevat Qena ka luajtur shumë, edhe role kryesore edhe role të dyta apo madje edhe të treta. Një prej roleve me të suksesshme të Xhevat Qenës është padyshim ai ne shfaqjen “Përqafimi”, i autorit Ranko Marinkoviq, me regjisor Tomislav Durbeshiqin, ku kishte partner Dibran Tahirin. Shfaqje tjetër, ku potenciali i Xhevat Qenës si aktor del i plotë, është “Duart e ndyra”, te Sartrit, ne te cilën luan edhe bashkëshortja e tij Leze Qena, si dhe role te tjera. Për mbi dyzet vjet ne skenë, Xhevat Qena hyn ne radhën e aktorëve cilësor, me merita te pakontestueshme për teatrin kosovar. Rolet e tij, por edhe te bashkëshortes se tij Leze Qena, për këto vite kanë rrezatuar te publiku subtilitetin që ofron bota artistike a teatrit dhe flimit. Disa nga shfaqjet teatrale ku Xhevat qena ishte pjesëmarrës ishin: Besa, Halit Gashi, Mita, Duart e ndyra, Gjenerali i ushtrisë së vdekur, Othello, Studentët e përjetshëm, Tartufi etj.

Xhevat Qena vdiq në Prishtinë më 24 mars te vitit 2003 duke lënë pas vetes një krijmtari tejet të pasur artistike./ KultPlus.com

Të ngjajshme