Jeton Neziraj, pjesë e Rezidencës Ndërkombëtare të Dramaturgjisë “Write”

27 Qershor, 2018 - 11:30 am

Alberina Haxhijaj

Nga 3 deri më 8 korrik në Itali do të mbahet Rezidenca Ndërkombëtare e Dramaturgjisë. Kështu në qytetin Mandanici edicioni i tretë i “Write” do të bëjë së bashku 8 autorë të cilët vijnë nga Italia, Franca, Bullgaria por edhe Kosova, shkruan KultPlus.

Dramaturgjia kosovare në një mënyrë do të paraqitet në Rezidencën Ndërkombëtare të Dramaturgjisë përmes dramaturgut Jeton Neziraj, i cili është ftuar për të qenë pjesë e edicionit të tretë.

Përveç Jeton Neziraj të ftuar për të iu bashkuar këtij edicioni janë edhe dramaturgët e tjerë të njohur si Chiara Boscaro, Nello Calabro, Barbara Chastanier, Giovanni Greco, Giuseppe Di Bella, Andrea Saitta, Alexander Manuiloff dhe Marco Di Stefano. Autorët pjesëmarrës do të diskutojnë për shkrimet dramaturgjike dhe do të shkruajnë për dy ditë tekste teatrale që do t’i besohen menjëherë një ekipi drejtuesish, aktorësh dhe performuesish për ti vënë në jetë ato.

KultPlus ka biseduar me drejtorin artistik të festivalit Tino Caspanello për të mësuar më shumë për Write – Rezidencën Ndërkombëtare të Dramaturgjisë, e cila fillimisht është një vendtakim për dramaturgët dhe ju mundëson atyre të njohin më mirë njëri-tjetrin, të diskutojnë për punën e tyre, zgjedhjet e tyre poetike dhe artistike.

“Unë i zgjedh dramaturgët fillimisht pasi që kam lexuar punën e tyre apo duke besuar në sugjerimet të cilat i marr. Disa nga dramaturgët i njoh personalisht ndërsa të tjerët i njoh për shkak të rëndësisë që kanë shkrimet e tyre”, tha ai për KultPlus.

Edicioni i tretë i “Write” do të mbahet në manastirin antik sicilian të viti 1100, në Mandanici, një qytet i vogël në provincën Messina. Vendi njihet për pamjen piktoreske që ka, një vend i qetë me një energji të rrallë. Ndërtesa është mjaft e madhe dhe mundëson një akomodim të mirë për pjesëmarrësit.

“Unë pata ftuar Jetonin edhe në edicionin e parë, në vitin 2016 mirëpo ai ishte i zënë dhe nuk pati mundësi që të vinte. Provova përsëri këtë vit dhe isha me fat. Kam lexuar disa nga tekstet që ka shkruar Jetoni dhe e çmojë më të vërtetë punën e tij”, tha Tino Caspanello.

Caspanello kujdeset për pjesën artistike të rezidencës, ai zgjedh shkrimtarët dhe koordinon punimet, ndërsa organizata është kuruar nga Latitudini – rrjeti sicilian i dramaturgjisë bashkëkohore, i kryesuar nga Gigi Spedale.

Tino Caspanello është po ashtu dramaturg si dhe drejtor në kompaninë që ka themeluar në vitin 1993, “Teatro Pubblico Incanto”. Tekstet e tij janë botuar në katër vëllime në Itali, e disa prej tyre edhe në Francë. Shkrimet e tij janë përkthyer në anglisht, polonisht, greqisht, frëngjisht dhe kinezisht./KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme