Festivali ‘SITFY Polonia’ nderon aktorin Mirsad Ferati dhe dramaturgun francez Jean-Pierre Martinez

8 Prill, 2024 - 8:37 pm


Festivali ‘SITFY Polonia’, i kryesuar nga artisti dhe regjisori Mazen El-Gharabawy, do të nderojë dramaturgun francez Jean-Pierre Martinez dhe aktorin dhe regjisorin Mirsad Ferati (Kosovë), në edicionin e tij të parë, i planifikuar të zhvillohet midis prillit (20-23). 2024. Të dy të nderuarit janë figura ikonike teatrale dhe karriera e tyre është plot me vepra të larmishme.


Dramaturgu dhe dramaturgu Jean-Pierre Martinez është shumë-talent. Ai është një akademik i diplomuar në ekonomi dhe marketing. Martinez studioi letërsi spanjolle dhe angleze në Universitetin e Sorbonës, së bashku me gjuhësinë, semiologjinë dhe skenarin. Ai gjithashtu luan bateri në shumë grupe rock. Për më tepër, ai punoi si specialist reklamash në kompani të mëdha konsulence dhe shkroi skenare televizive. Martinez dha mësim frëngjisht në një universitet në Teksas dhe dha mësime shkrimi në Paris. Aktualisht, ai është një dramaturg, dramat e të cilit prodhohen në të gjitha kontinentet e botës. Martinez shkroi mbi 100 drama dhe dramat e tij u përkthyen në shumë gjuhë, përfshirë anglishten. Ai është një nga dramaturgët më të suksesshëm evropianë. Dramat e tij interpretohen në të gjithë globin dhe mësohen në shkollat përgatitore, të mesme dhe të mesme, si dhe në universitete në Francë dhe jashtë saj.

Mirsad Ferati është aktor dhe regjisor nga Mitrovica e Kosovës. Është themelues dhe drejtor artistik i “Mittrix Fest” prej 14 vitesh. Ferati ka magjistruar për aktrim në Universitetin e Prishtinës, Kosovë. Ai luajti role të shumta në shfaqje teatrale, filma, seriale, programe radiotelevizive dhe stand-up komedi. Nga viti 2008 deri në vitin 2011 ka punuar si drejtor i Qendrës kulturore “Rexhep Mitrovica”, pastaj drejtor i teatrit profesional në Mitrovicë. Në vitin 2011, Ferati u bë aktor, shkrimtar dhe producent në Mitrix Culture. Ai është anëtar i AITA/IATA. Për më tepër, ai është themelues dhe producent i Festivalit “Të rinjtë në skenë”, dhe anëtar i rrjetit global të universiteteve teatrore, RITU.

Ferati mori çmime të shumta në festivale teatrore në mbarë botën, duke përfshirë: Festivalin Ndërkombëtar të Teatrit “Apollo” (2012), dhe “Ditët e Komedisë Shqiptare”, Preshevë (2017). Ferati luajti mbi 50 role në skenë në “Sekretet e dashurisë”, “Gjashtë personazhe në kërkim të një autori”, “Mbretëresha pa kurora”.

Shfaqjet pjesëmarrëse, që do të garojnë për çmimet e edicionit të parë, janë si më poshtë: shfaqja e nderit, “Një vrasje e vogël e pafajshme” (Kosovë), “Twór” (Poloni), “Mos na hakmerre” (Rumani), ” Burrnesha – Virgjëresha e betuar” (Itali), “Maxima Star” (Spanjë), “Diçka po gërryen në kokën time” (Oman), “një grua në telashe” (KSA) dhe “Siemprevivas” (Spanjë)./SiftyPoland/KultPlus.com

Të ngjajshme