Turqia do të rihapë teatrin 2.200-vjeçar në Laodicea me 15 mijë vende

5 Gusht, 2020 - 1:16 pm

Një teatër antik në Turqinë jugperëndimore do të rihapet kur të përfundojë puna e restaurimit vitin e ardhshëm, në lokacionin arkeologjik të vjetër 2.200 vjeç.

Qyteti i lashtë i Laodicea, i cili është renditur si një vend në listën paraprake të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, do të fillojë sërish të funksionojë, thuhet në një deklaratë të Agjencisë së Zhvillimit të Egjeut Jugor (GEKA).

Aktivitetet e gërmimit dhe restaurimit në teatrin perëndimor me kapacitet prej 15 mijë njerëz, janë planifikuar të përfundojnë në muajin mars të vitit 2021, thuhet në deklaratë.

“Ne do të realizojmë me lehtësi të gjithë projektin për të cilin jemi angazhuar deri në fund të marsit 2021”, thuhet në deklaratë, ku citohet Celal Şimşek, kreu i gërmimeve në lokacion dhe një arkeolog nga Universiteti Pamukkale në Denizli, shkruan AA.

“Kjo strukturë humbi karakteristikat e saj që nga shekulli i katërt. Sidoqoftë, me përpjekjet që do të realizohen, ajo do të rimarrë tiparet e saj të mëparshme pas 1.600 vjetësh”, shtoi Şimşek.

Duke theksuar se sapo të hapet, teatri perëndimor pritet të tërheqë një numër të konsiderueshëm turistësh, Şimşek tha se 90 për qind e materialeve origjinale të gjetura në zonën e gërmimit po përdoren në restaurim.

Për këtë arsye, Şimşek tha se shpreson për një çmim nga Europa Nostra, që vlerëson projekte të ngjashme.

Sipas UNESCO-s, Laodicea është qyteti i vetëm antik në rajon me dy teatro.

Duke qenë një lokacion ku ndodhen rrënoja historike që datojnë nga 5.500 para erës së re, Laodicea ishte një nga qendrat më të rëndësishme të tregtisë, artit dhe sportit në Anadollin antik dhe ka tërhequr shumë turistë në zonë. / KultPlus.com

Të ngjajshme