“Vendi i Gabuar” i Gazmend Kapllanit premierë në Athinë më 28 Nentor

3 Nëntor, 2021 - 1:30 pm

Në fund të këtij muaji regjisori i njohur Pantelis Flatsousis i cili pas “Ndfilit Kombëtar” që prezantoi në Festivalin Epidaurus të Athinës 2021, vazhdon të eksplorojë kufijtë mes teatrit artistik dhe atij dokumentar, këtë herë ngjit në skenën e teatrit “Porta” shfaqen e bazuar në romanin “Vendi i gabuar” i autorit Gazmend Kapllanit.

Në “Vendi i gabuar” i Gazmend Kapllanit (2018), Karli dhe Frederiku, dy vëllezër nga Terce e Shqipërisë, një qytet fantastik që mbart gjurmët e forta të historisë ballkanike nga Perandoria Osmane deri në ditët e sotme, ribashkohen pas vitesh.Vellai i madh  ka ndjekur valën e madhe të migrimit të lindur nga shembja e bllokut lindor. Dhe ndërsa po përgatiten të varrosin babanë e tyre të vdekur, ata “gërmojnë” versione të papranuara të neveritshme dhe diametralisht të kundërta të së shkuarës.

Shteti grek që nga krijimi i tij është një qendër emigracioni. Njerëzit vijnë, njerëzit largohen, njerëzit qëndrojnë, jetët kryqëzohen dhe ndahen. Sidomos që nga fundi i Luftës së Ftohtë, Greqia ka qenë një vend pritës për emigrantët, njerëz që, duke u përpjekur të ndryshojnë jetën e tyre, ndryshojnë në të njëjtën kohë realitetin social të vendit pritës.

Si i pritën grekët emigrantët e fillimit të viteve ’90, por edhe si e formësuan vetë emigrantët jetën e tyre në vendin e tyre të ri? A e ka bërë fenomeni i emigracionit shoqërinë greke një shoqëri më gjithëpërfshirëse apo ka intensifikuar fenomenet fobike ndaj asaj që përkufizohet si e ndryshme nga narrativa dominuese.

Premiera “Vendi i gabuar”, bazuar në romanin me të njëjtin titull të Gazmend Kapllanit, e cila është në kontrast me historitë personale të aktorëve të shfaqjes, tenton të eksplorojë pyetjet e mësipërme dhe mënyrat sesi fiksioni ndërthuret me realitetin, individi me përvojën kolektive dhe historinë me të përditshmen.

Gazmend Kapllani ka lindur në vitin 1967 në qytetin e  Lushnjes. Në janar 1991 ai kaloi kufirin me Greqinë duke ecur me një karvan njerëzish. Në Greqi ka kryer punë të ndryshme ndërsa njëkohësisht ka studiuar në Fakultetin Filozofik të Universitetit të Athinës dhe ka doktoruar në Histori dhe Shkenca Politike nga Universiteti Panteion. Që nga viti 2001 është bashkëpunëtor i rregullt i gazetës “Ta Nea”, ku mbante rubrikën e përjavshme. Librat e tij deri më tani janë përkthyer në anglisht, polonisht, danezisht dhe frëngjisht. Aktualisht jeton në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ku emigroi pasi mori një bursë nga Instituti Radcliffe për Studime të Avancuara në Universitetin e Harvardit. Sot jep mësim në Universitetin DePaul në Çikago.

……………….

“Vendi i Gabuar”

Regjia : Pantelis Flatsousis

Teksti i performancës: Gazmend Kaplani & ekipi

Përkthimi i romanit “Vendi i gabuar”: Ilira Aliai

Dramë: Panagiota Konstantinakou, Elena Triantaphyllopoulou

Komplete-Kostume: Poulcheria Tzova

Dizajni dhe montimi i videos: Konstantinos Nisidis

Muzika: Henri Kergomar

Dizajni i ndriçimit: Nikos Vlasopoulos

Asistent regjisor: Sonia Kalaitzidou

Asistent Skenograf-Kostumografi: Sofelpi Staikou

Organizimi i prodhimit: Stella Manikati

Kontakt: Evangjelia Skrombola

Prodhimi: SPECTRUM AMKE

Aktorët: Elio Phoebus Bacon, Deborah Odong, Thomas Siekas

………………….

* Hyrja në teatrin Porta do të bëhet gjithmonë në përputhje me rregullat sanitare aktuale për hyrjen në hapësira thjesht të mbyllura. Konkretisht, spektatorët do të hyjnë pas një demonstrimi të detyrueshëm me hyrjen e certifikatës së vaksinimit ose certifikatës së sëmundjes, të lëshuar tridhjetë (30) ditë pas testit të parë pozitiv dhe vlefshmëria e saj zgjat deri në njëqind e tetëdhjetë (180) ditë pas asaj të kombinuar me letërnjoftimin e policisë. ose patentë shoferi ose pasaportë ose vërtetim tjetër identiteti, për të kryer kontrollin me pare.

……………..

Data e re e premierës: 28 nëntor 2021

Ditët e shfaqjes: e mërkurë, e enjte në orën 21:00 dhe e diel në orën 21:15

Kohëzgjatja: 90 minuta

Cmimi i biletes:18 euro

Μεσογείων 59, Αθήνα 11526, +30210 771 1333, http://www.porta-theatre.gr/, [email protected]/diaspora shqiptare/ KultPlus.com

Të ngjajshme