Fotografi të veçanta nga aksioni i pajtimit të gjaqeve

1 Nëntor, 2017 - 7:49 pm

Poshtë gjeni disa foto të rralla nga aksioni i pajtimit të gjaqeve në Kosovë, në fillim të viteve 90’ta.

Në fotografi shihen prijës fetarë, kreu i këtij aksioni, Anton Çetta, shkrimtari i njohur Ramiz Kelmendi, Akademik Mark Krasniqi, dhe pleqnari nga Drenica Mujë Loshi.

Më 2 shkurt 1990 me nismën e Anton Çetës nisi në Kosovë aksioni atdhetar e humanitar i faljes së gjaqeve, që mori përmasa të gjera, duke u përhapur anembanë vendit.

Ky konsiderohet edhe si viti më i organizuar dhe më frytdhënës i kombit shqiptar që hyri në histori si vit i bashkimit e i pajtimit të popullit shqiptar kudo që jetonte, brenda trojeve etnike dhe mërgatë.

Nuk kishte kaluar shumë kohë nga formimi i Lëvizjes Gjithëkombëtare si përgjigje Millosheviqit për vetë emërimin si kral i të gjithë serbëve në Fushë Kosovë, mbylljes së shkollave, helmimit, mbylljen e universitetit, gazetave e mjeteve tjera të informimit, zgjimi i vetëdijes kombëtare ishte i pa evitueshëm.

Kjo lëvizje u emërua si Lidhja Demokratike e Kosovës dhe se Kryetar u zgjodh dr.Ibrahim Rugova. Rugova kishte pranë vetes edhe njerëz të njohur si atdhetar. Askush nuk luftonte për bajraktarizëm por për atdheun. / KultPlus.com

Të ngjajshme