Francezët dhe italianët nisin misionet e gërmimit në Apoloni dhe Rubik

28 Gusht, 2019 - 9:40 pm

Prej disa ditësh misionet arkeologjike nga Franca dhe Italia kanë nisur gërmimet në Apoloni dhe Rubik, për të bërë zbulime të reja që do të hedhin dritë në studimin e qytetit antik.

Që nga viti 1992 ekspeditat më të shumta kanë qenë ato shqiptaro-franceze, të cilat kanë në fokus zonën e Akropolit dhe pjesën e sipërme të agorasë së qytetit të Apolonisë. Lidhur me këto misione, gërmimi ka reaguar edhe Ambasada e Italisë ditën e djeshme.

Sipas ambasadës, grupi i ekspertëve italianë është i përqendruar tek zona e Rubikut për të nxjerrë në pah pasuritë minerare të asaj zone.

“Projekti ‘Të dhëna arkeologjike dhe të teledetektuara për studimin e peizazheve minerare në Shqipëri’, financuar nga Ministria e Jashtme Italiane, do të përqendrohet veçanërisht në zonën e Rubikut me qëllim njohjen e pasurisë minerare shqiptare dhe stimulimin e interesit kundrejt pikave më të rëndësishme. Grupi i punës përbëhet nga arkeologë, topografë dhe gjeologë me përvojë, të koordinuar nga Dr. Pasquale Merola, drejtues i misionit dhe aero-topograf i CNR-së. Udhëtimi i parë i punës drejt Shqipërisë parashikohet në data 1-5 tetor 2019”, thuhet në njoftimin e ambasadës italiane. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme