Kushe Mica – themeluesja e shkollës së parë për gratë dhe vajzat shqiptare

16 Qershor, 2022 - 4:29 pm

Më 16 qershor 1832 në Shkodër lindi Kushe Mica, themeluesja e shkollës së parë për gratë dhe vajzat shqiptare.

Familja e saj, për arsye konflikti gjakmarrjeje, u zhvendosën në Shkodër nga Dukagjini. Karrierën e mësueses ajo e filloi në moshën 27 vjeçare.

Ajo ishte një grua e vetë-mësuar, e cila për dhjetë vite studioi me farmacistin venecian Shjor Marko Rebeskin.

Gjatë kësaj kohe ajo perfeksionoi gjuhët frënge dhe italiane. Në vitin 1859 ajo hapi shkollën e parë për gra në Shkodër, të quajtur Shkolla e Kushe Micës.

Shkolla u hap pavarësisht shumë pengesave të vendosura nga autoritetet turke; ceremonia e hapjes ishte e thjeshtë, por me një pjesëmarrje të mirë.

Shkolla mësonte shkrim, lexim, numra (aritmetike), vizatim, këngë (muzikë) dhe punë dore.

Shkolla u mbyll në vitin 1904, 45 vite pas themelimit të saj.

Kjo shkollë nuk arriti të behej e njohur si shkolla e parë shqipe për arsyen se programi arsimor nuk ishte i dokumentuar dhe Kushe Mica nuk ishte në nivelin e duhur arsimor.

Në mungesë të çfarëdo fotoje të Kushe Micës, po e postoj këtë foto të shkollës së vajzave në Shkodër nga viti 1914. /KultPlus.com

Të ngjajshme