займ на карту онлайн потребительский кредит

Luzha: Të gjithë do duhej t’i gëzoheshim faktit që më në fund po realizohet salla koncertale

24 Tetor, 2018 - 9:49 pm

Gili Hoxhaj

Kryeministri i Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj dje ka marr një vendim në lidhje me objektin e njohur si “Gërmia”, për shpronësimin e këtij objekti në të cilin është e vendosur Administrata Tatimore e Kosovës , kurse tashmë do të jetë në menaxhimin e Komunës së Prishtinës.

Lidhur me shndërrimin e këtij objekti në sallë koncertale, ka pasur shumë polemika e debate që kur Zyra e Bashkimit Europian në Kosovë ka ndarë 15.4 milionë euro nga fondet e Bashkimit Evropian për ndërtimin e kësaj salle, ndërsa një nga kushtet themelore të financimit të ndërtimit ka qenë pikërisht që salla të jetë në një lokacion të qasshëm siç është objekti i Gërmisë.

Një nga zërat më aktiv në këtë temë ka qenë profesoresha Besa Luzha e cila vendimin e djeshëm e ka cilësuar si një hap të rëndësishme përpara për të proceduar me projektin e ndërtimit të sallës koncertale që është domosdoshmëri për jetën kulturore në Kosovë.

“Tani profesionistët e fushës do të merren me analizat se si të përgatitet konkursi ndërkombëtar në mënyrë që nëse ndërtohet aty të respektohen vlerat eventuale të trashëgimisë që mund ti ketë ky objekt. Mendimi im personal është se objekti i ri do të ketë më shumë vlerë për të tashmen dhe të ardhmen pikërisht si një trashëgimi e kësaj kohe për gjeneratat e ardhshme”, u shpreh Luzha për KultPlus.

Që nga përcaktimi i “Gërmisë” për sallë koncertale, debati ka kaluar në shumë polemika të cilët kanë qenë kryesisht për shkak se shndërrimi i këtij objekti në sallë koncertale mund të dërgojë tek rrënimi i këtij objekti apo do të mund t’i humbas vlerat e trashëgimisë kulturore këtij objekti, i cili më pas me vendimin e Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sporteve u fut nën mbrojtje të Përkohshme të Trashëgimisë Kulturore. Edhe pas kësaj ka pasur kundërshtime se objekti i “Germisë” nuk është i duhuri për sallë koncertale. Luzha tha se e kupton insistemin për ruajtjen e vlerave të kujtesës kolektive por jo dhe mllefin që kalon në rrafsh personal.

“Sa i përket zërave të tillë që mund të jenë kundër, i kuptoj kur insistojnë në ruajtjen e vlerave të kujtesës kolektive por aspak nuk e kuptoj mllefin, zilinë dhe cinizmin duke kaluar debatin në nivel personal. Salla koncertale do ti shërbejë qytetarëve të Prishtinës e të Kosovës andaj të gjithë do të duhej ti gëzoheshin faktit që më në fund do të realizohet ky element i rëndësishëm i identitetit kulturor të vendit tonë”, u shpreh Luzha për KultPlus.

Objekti i ish shtëpisë së mallrave “Gërmia”, ndërtuar nga viti 1970 -1972 bazuar në projektin e arkitektes Liljana Rashevski është qendra e parë tregtare në Prishtinë. Ajo është një nder objektet më ikonike të modernizmit në qytetin e Prishtinës dhe si tillë është pjesë e pandashme e kujtesës kolektive të saj./ KultPlus.com

Të ngjajshme