Mësuesja nga Luzerni: Kosova ka natyrë si Zvicra

12 Korrik, 2018 - 4:40 pm

Pak metra ngjitje, atëherë shikimi yt zgjerohet dhe sheh një panoramë të lirë magjepsëse. Mbi majë ka akoma borë, mes tjerash edhe lopë në livadhet e harlisura alpine. “Është vërtet si tek ne,” thotë Katharina. Ajo është mësuese dhe viteve të kaluara ka pasur shumë nxënës nga Kosova, të cilët e krahasonin shpesh natyrën helvete me vendin e tyre të origjinës. Ajo nuk mund ta besonte, ku tash si pensioniste ndodhet në trekëndëshin kufitar Kosovë-Shqipëri-Mali i Zi. Nxënësit kishin pasur të drejtë. Me një përjashtim: një xhami në lartësinë mbi 1100 metra mezi gjendet në Zvicër.

Grupi i eksploruesve zviceranë kanë pasur mundësi të njihen me natyrën e egër dhe romantike në fshatin Drelaj, pjesë e luginës së Rugovës. Gjatë turës 15 ditore ata kanë vizituar edhe Serbinë dhe Maqedoninë.

Pjesë e grupit janë edhe Heini Conrad dhe Elisabeth Kaestli, e para ka punuar gjashtë vjet me projekte nga Helvetas në Prishtinë, e dyta si gazetare ka shkruar artikuj dhe libra për banorët e Bosnjës, Serbisë dhe Kosovës.

Çfuqizohen paragjykimet

Veçanërisht e ngrohtë ishte mikpritja në hotelin Shqiponja, lartë mbi luginën e Rugovës. Osman Shala dhe familja e tij kanë përgatitur për grupin zviceran: kajmak, qumësht të freskët, perime nga kopshti dhe natyrisht fli, përcjell albinfo.ch.

Grupi zviceran ka vizituar edhe Pejën, ku tregon për manastirin e Deçanit dhe qytetit. Në qytet ata takojnë shumë shqiptarë që menjëherë shfaqen me respekt kur dëgjojnë dialektin zviceran të gjermanishtes. “Kam qenë edhe unë në Zvicër. Atje janë vitet më të bukura të jetës sime,” thonë disa shqiptarë të cilët kanë takuar grupin zviceran.

Ajo që u ka bërë përshtypje është edhe një porsche ose bentley e parkuar me regjistrime zvicerane në Pejë.

Ditët e fundit të grupit zviceran në Kosovë ata i shijuan në hotelin me kushte zvicerane në Graçanicë. Pas kthimit të tyre në Zvicër, ata njëherë nuk duan të bëjnë asgjë. “Kaq shumë përshtypje, kaq shumë informacione. Njëherë duhet ti tresim,” thotë 90 vjeçarja Edith e cila ishte pjesë e këtij eksplorimi.

Të ngjajshme