MKRS-ja për vitin 2017 prezantoi të arriturat dhe sfidat e saj

29 Dhjetor, 2017 - 2:15 pm

Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, organizoi konferencën e fundit për vitin 2017, me ç’rast ministri Kujtim Gashi prezantoi të arriturat, sukseset dhe sfidat nëpër të cilat ka kaluar MKRS-ja.

Ministri Gashi u shpreh: “Ne sot do të shpalosim para jush një raport përmbledhës të punës, aktiviteteve, rezultateve por edhe sfidave të Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit për vitin 2017”.

“Edhe pse mandatin si Ministër në këtë Ministri e kam marrë pak më shumë se tash e 100 ditë, gjatë kësaj periudhe kam qenë i përkushtuar që të zbatojë planin e punës së Ministrisë, të vazhdojë implementimin e projekteve që kanë qenë në proces, por edhe kam shtyrë përpara politika dhe projekte që i kam propozuar bashkë me Kabinetin tim”, tha ministri Gashi duke nënvizuar se “Ministria e Kulturës, këtë vit ka pas një buxhet prej 25,146.301 € dhe jemi shumë të kënaqur me shpenzimin e këtij buxheti. Deri në më sot kur po raportojmë, ky buxhet është shpenzuar në vlerën prej 96 % dhe akoma janë duke u përpiluar raportet për shpenzimet e dy ditëve të fundit, çka mund të rritet përqindja e shpenzimit”.

KULTURA

Në kuadër të politikës së promovimit kulturor, është përkrahur krijimtaria kulturore në vend, duke përfshirë aktivitetet e institucioneve publike kulturore: Teatri Kombëtar i Kosovës, Filarmonia-Opera e Kosovës, Baleti Kombëtar i Kosovës, Ansambli KKV “Shota”, Galeria Kombëtare e Kosovës, Qendra Kinematografike e Kosovës, Kosovafilmi dhe Biblioteka Kombëtare e Kosovës.
Me qëllim të promovimit kulturor janë përkrahur edhe aktivitetet e kulturës së pavarur, përfshirë ato të asociacioneve dhe organizatave të pavarura kulturore, artistëve etj. Gjatë vitit janë përkrahur më shumë se 400 projekte me shumën totale mbi 1.200,000.00 €.

Pjesëmarrja në ngjarje të rëndësishme kulturore

Gjatë këtij viti Kosova ka qenë pjesëmarrëse në shumë ngjarje të rëndësishme kulturore me renome ndërkombëtare, si:

Edicionin e 57-të të Bienales së Venedikut, ku Kosova ka pas Pavijonin e vet dhe kemi qenë të përfaqësuar denjësisht përmes artistit kosovar me përmasa ndërkombëtare, Sislej Xhafa. Sigurisht që kemi vendosur të vazhdojmë pjesëmarrjen tonë edhe në edicionin e radhës në Bienalen e Venedikut.
Pjesëmarrja në Edicionin e VIII – të Lojërave të Frankofonisë në Abixhan të Bregut të Fildishtë- Pjesëmarrja e Kosovës në këto Lojëra ka qenë shumë e rëndësishme, meqë ishte hera e parë që Republika e Kosovës përfaqësohej në këtë ngjarje. Republika e Kosovës ka shënuar suksese në këto Lojëra, duke fituar dy medalje të Arta në xhudo, Akil Gjakova dhe Distria Krasniqi. Ndërkaq, fotografi Armend Nimani u rëndit në vendin e katërt për fotografinë më të mirë, ndërsa Astrit Kryeziu u rendit në vendin e 4-të në 800 metra vrapim.
Pjesëmarrja e Kosovës në programin Evropa Kreative – Një nga sukseset me rëndësi për kulturën tonë ka qenë aprovimi i Programit Evropa Kreative për Kosovën, me c’rast në janar të vitit të ardhshëm ne si Ministri do të nënshkruajmë Marrëveshjen me Komisionin Evropian, përmes së cilës Kosova do të përfitoj edhe fonde nga ky program i BE-së. Në kuadër të MKRS-së tashmë kemi krijuar edhe Deskun për Kulturë në mënyrë që të organizohet për të promovuar, organizimin e sesioneve informuese për Programin Evropa kreative.
Gjatë këtij viti, Republika e Kosovës është anëtarësuar në Federatën Ndërkombëtare të Këshillave të Artit dhe Agjencive të Kulturës (IFACCA), i cili është një rrjet global i këshillave të artit dhe ministrive të kulturës. Ky anëtarësim mundëson qasjen në një rrjet ndërkombëtar i cili është i dedikuar në përmirësimin dhe zhvillimin e politikave kulturore, krijimin e fondeve të artit, zhvillimin e audiencës dhe shkëmbimin e përvojave dhe rritjen e bashkëpunimit.
Janë ndarë Çmimet vjetore në fusha të ndryshme të kulturës, siç janë: Çmimet për dramë origjinale shqipe “Katarina Josipi”, çmimet për letërsi, çmimet për teatër, çmimet për muzikë;

Politika e Librit dhe Bibliotekës

Me qëllim të përkrahjes së autorëve dhe botueseve dhe përmes tyre të afrojë sa më shumë librin pranë lexuesve, janë ndërmarrë këto aktivitete:
Botimin e librave (janë përkrah 33 shtëpi botuese dhe 33 autorë)
Blerjen e librit dhe pasurimi i inventarit të bibliotekave kombëtare dhe regjionale (16 shtëpi botuese dhe 63 autorë)
Përkrahjen financiare të botimeve të revistave letrare (janë përkrah 9 revista)
Përkrahja e aktiviteteve letrare (29 aktivitete letrare)
Përkrahja e bibliotekarisë përmes përkrahjes me furnizime me tituj letrar si dhe përkrahja e aktiviteteve në lëmin e bibliotekarisë (26 projekte, si: “Karvani i shkrimtarëve për fëmijë”, “Takimet letrare” në qytete të ndryshme, “Festivali Drini Poetik”, panairet e librit në qytete të ndryshme të Kosovës dhe në Panairin e Librit në Frankfurt)
Për herë të parë MKRS këtë vit ka ndarë Çmimin ndërkombëtar “Letërsia shqipe”, i cili i është dhënë shkrimtarit të madh Ismail Kadare.

Politika e Arteve Skenike-Muzikore dhe Pamore

Në kuadër të kësaj politike, kemi mbështetur aktivitetet e institucioneve të MKRS-së, të cilat përveç veprimtarisë brenda Kosovës, kanë marrë pjesë edhe në shumë ngjarje kulturore ndërkombëtare.
Teatri Kombëtar i Kosovës përveç realizimit të repertorit brenda TKK-së ka realizuar disa pjesëmarrje serioze të shfaqjeve të veta në vende të rëndësishme të rajonit dhe Evropës.
Qendra Kinematografike e Kosovës sivjet ka shënuar rezultate të shumta në fushën e filmit. Kosova ka pasur suksese të jashtëzakonshme në festivale ndërkombëtare, duke qenë e pranishme në shumë festivale të kategorisë ‘A’, gjë që tregon për një zhvillim të shpejtë të filmave kosovar e që jemi të lumtur se po e arsyeton investimin që po bëjmë në fushën e filmit.
Filmi ‘T’padashtun’ nga Edon Rizvanolli, propozimi i Kosovës për Oscars, pati premierën botërore në Karlovy Vary International Film Festival, festival ky i kategorisë ‘A’ dhe një ndër festivalet më të vjetra në botë. Pastaj i njëjti film vazhdoi shfaqjen në festivale tjera të kategorisë ‘A’ si Cairo International Film Festival, International Film Festival në India Goa, e në shumë festivale e vende të tjera.
Filmi debutues i regjisores Blerta Zeqiri ‘Martesa’, që pati premierën në Tallin Black Nights Film Festival, gjithashtu festival i kategorisë ‘A’, nga ku triumfoi me dy çmime, çmimi i kritikës, si dhe çmimi special për ansamblin më të mirë të aktorëve.
Ndërsa filmi ‘Rooftop Story’ nga Gazmend Nela, pati premierën në Montreal World Film Festival si dhe filmi i shkurtër ‘Një Muaj’ nga Zgjim Terziqi, u dha premierë botërore në Cairo International Film Festival.
Filarmonia e Kosovës Gjatë vitit 2017 (Janar-Dhjetor) realizoi gjithsej 16 projekte koncertale. Rritja enorme e numrit të shikuesve të Filarmonisë është një tregues i mirë i performancës dhe cilësisë që sot ofron Filarmonia.
Baleti Kombëtar i Kosovës gjatë vitit ka realizuar 6 Premiera, ka marrë pjesë në dy (2) festivale jashtë vendit në Austri (Grac), dhe në Bullgari, si dhe ka mbajtur 52 repriza. Po ashtu Baleti ka dhënë shfaqje edhe në disa prej qyteteve të Kosovës.
Ansambli i Këngëve dhe Valleve “Shota” ka vazhduar me koncertet e shumta.
Ka shfaqur koncert për nder të 9 vjetorit të “Pavarësisë së Republikës së Kosovës” dhe për nderë të 28 Nëntorit,
ka marrë pjesë në koncertin e madh që u mbajt në kuadër të Epopesë së UÇK-së.
Ansambli “Shota” dhe Ansambli Popullor i Këngëve dhe Valleve i Republikës së Shqipërisë, kanë mbajtur koncertin e përbashkët Tradicional “T’i këndojmë pranverës” që organizohet në kuadër të “kalendarit të përbashkët kulturor”.
Ansambli “Shota” ka marrë pjesë në Festivalin ndërkombëtar në Trabzon të Turqisë, ku u nderua me çmimin e dytë në kategorinë e performancës së përgjithshme, çmimin e parë për muzikë dhe çmimin e parë për veshje.
Këtë vit Ansambli ”Shota” ka marrë titullin ”Mjesh¬tër i Madh” nga Presidenti i Republikës së Shqipërisë.
Ansambli Kombëtar i Këngëve dhe Valleve “Shota” ka marrë pjesë në “Festivalin e XXIII (23) Ndërkombëtar të Folklorit “Plovdiv 2017” në Plovdiv të Bullgarisë.
Poashtu “Shota” ka marrë pjesë në edicionin e VIII-të, të Festivalit “Fest -Argjiro 2017”, në qytetin e Gjirokastrës.

Galeria Kombëtare e Kosovës ka vazhduar me repertorin e rregullt, duke realizuar 12 ekspozita. Gjatë këtij viti Galeria u bë partner i rrjetit ndërkombëtar BJCEM – (Bienali i krijuesve të rinj të Evropës dhe Mediteranit).
Galeria e MKRS-së në Programin Artistik për vitin 2017 ka realizuar tetë ekspozita.

Bashkëpunimi ndërkombëtar

Sa i përket bashkëpunimit ndërkombëtar në fushën e kulturës, është nënshkruar marrëveshja për bashkëpunim në fushën e kulturës me Republikën e Turqisë.
Është dakorduar nënshkrimi i kalendarit për aktivitete të përbashkëta kulturore me Republikën e Austrisë.
Po ashtu është finalizuar marrëveshja për nënshkrim midis MKRS dhe Komisionit Evropian për “Evropën kreative”, ku Kosova do të fitojë një fond për mbështetjen e aktiviteteve kulturore.

Legjislacioni në fushën e kulturës
Në fushën e legjislacionit të kulturës, është hartuar Koncept dokumenti për Gradimin dhe Pagat e Krijuesve dhe Performuesve të Kulturës dhe Punonjësve Profesional të Trashëgimisë Kulturore .
Është miratuar Rregullorja Nr. 07/2017 për Ndryshim-Plotësimin e Rregullores 06/2015 për Çmimin Kombëtar Letrar Për Vepër Jetësore “Azem Shkreli” dhe për Çmimet Vjetore për Letërsi.

TRASHËGIMIA KULTURORE

Është punuar për mbrojtjen dhe ruajtjen e trashëgimisë kulturore, përmes zbatimit të projekteve kapitale në fushën e trashëgimisë kulturore, siç janë projektet e konservimit-restaurimit dhe ato të rehabilitimit të aseteve të trashëgimisë kulturore.

Një nga sukseset më të rëndësishme në fushën e trashëgimisë kulturore në 100 ditëshin tim, u shpreh ministri Gashi, është themelimi i Inspektoratit të Trashëgimisë Kulturore në kuadër të Ministrisë.

Ministria në politikën e Trashëgimisë Kulturore për vitin 2017 ka zbatuar aktivitetet e përcaktuara në dokumentin e Politikave Programore me sa vijon:
Mbrojtja dhe ruajtja
Kërkimet dhe botimet
Promovimi
Në kuadër të politikës së mbrojtjes dhe ruajtjes së trashëgimisë kulturorë, është draftuar Koncept Dokumenti për Ligjin e Trashëgimisë Kulturore
Ne aspektin e mbrojtjes ligjore, është miratuar Lista e Trashëgimisë Kulturore nen Mbrojtje te Përkohshme. Lista përmban 1567 asete ne te gjitha kategoritë, kurse vlen te theksohet se ketë vit janë regjistruar 46 asete te reja, duke përfshire edhe trashëgiminë shpirtërore derisa nuk është bere asnjë largim.
Institucionet vartëse të trashëgimisë kulturore, kanë përgatitur dhe kane dorëzuar 92 dosje te kompletuara të aseteve të trashëgimisë kulturore për procedure te mëtutjeshme ne Këshillin e Kosovës për Trashëgimi Kulturore. Deri ne periudhën e raportimit, ju informoj se një grup punues është duke shqyrtuar dhe vlerësuar propozimet për mbrojtje te përkohshme për veprimtarinë e SHKA Agimi ne Prizren dhe te Ansamblit autokton “ Rugova “.
Në kuadër te programit: Masa preventive-intervenime emergjente, është intervenuar në rreth 50 asete të trashëgimisë kulturore në të gjitha regjionet e Kosovës, me theks të veçantë në Qendrën Historike të Prizrenit, ku janë realizuar 23 intervenime në asetet e trashëgimisë.
Ne kuadër te mirëmbajtjes dhe pastrimit janë realizuar aktivitete ne ndërtesat me status te mbrojtjes në total në 34 asete në tërë territorin e Republikës së Kosovës.
Në fushën e kërkimeve dhe botimeve, në kategorinë e trashëgimisë arkeologjike, atyre ne kuadër te projeksionit kapital dhe gërmimeve arkeologjike me karakter shpëtimi janë realizuar projektet me sa vijon:
Parku arkeologjik “ Ulpiana “
Kalaja e Prizrenit
Kështjella e Harilaqit
Kalaja e Novobërdës
Kalaja e Dardanes
Kalaja e Keqekollës
Lokaliteti arkeologjik i Dresnikut
Kalaja e Marecit
Gërmimet arkeologjike me karakter shpëtimi janë realizuar në të paktën 9 lokalitete në Kosovë.
Është punuar në dokumentimin e trashëgimisë shpirtërore për here te pare dhe është realizuar ne bashkëpunim te ngushte me studiues dhe profesor universitar, me c’rast janë dokumentuar 16 aktivitete të trashëgimisë shpirtërore, të cilat edhe janë përfshirë në Listën për mbrojtje të përkohshme.
Janë përkrahur financiarisht 17 projekte të asociacioneve dhe organizatave joqeveritare që kanë pas në fokus promovimin e trashëgimisë kulturore.
Në fushën e legjislacionit është hartuar koncept dokumenti për muzetë dhe është miratuar Rregullorja për mandatet e institucioneve vartëse të trashëgimisë kulturore.
Në njërën nga objektivat e rëndësishme të MKRS-së për trashëgiminë kulturore që është përfshirja e trashëgimisë kulturore ne planet zhvillimore, është punuar në hartimin e Planit te Menaxhimit për Qendrën Historike te Prizrenit, Planit të Menaxhimit për Parkun Arkeologjik Ulpiana dhe për Kalanë e Prizrenit.
Në lidhje me politikën e promovimit të trashëgimisë kulturore, është bërë promovimi i trashëgimisë kulturore përmes botimeve, hulumtimeve si dhe konferencave dhe aktiviteteve tjera te cilat janë pjesë e kalendarit si: “Dita Botërore e Trashëgimisë Kulturore, Dita Ndërkombëtare e Monumenteve dhe lokaliteteve, Ditët e Trashëgimisë Kulturore Evropiane, dhe të tjera që zbatohen edhe nga institucionet vartëse, së fundi promovimi i trashëgimisë kulturore shpirtërore dhe promovimi i Guidës së Trashëgimisë Kulturore përmes digjitalizimit;
Për sa i përket politikës së edukimit, aftësimit dhe pjesëmarrjes aktive në mbrojtjen e trashëgimisë kulturore, MKRS, bazuar në marrëveshjen e nënshkruar me Këshillin Britanik ka ofruar 5 bursa për studime në fushën e arkeologjisë, 3 prej tyre janë përfitues, dhe dy bazuar në Marrëveshjen me “Ecole Noramle Superieure”, Ambasadën e Francës dhe Universitetin e Prishtinës kemi mbështetur 2 studentë.
Gjatë kësaj periudhe kemi hartuar edhe projektin kryesor për Muzeun e Historisë se Natyrës dhe programi për Trashëgimi Shpirtërore.
Ne aspektin e promovimit, pothuajse çdo aktivitet është promovuar varësisht nga tema dhe/apo projekti i miratuar. Ne përputhje me Rregulloren për Çmimet ne Trashëgimi Kulturore, janë ndare çmimet për laureatët.

RINIA

Një nga sukseset me rëndësi për fushën e rinisë në 100 ditët e para të qeverisjes është inaugurimi i Zyrës Rajonale për Bashkëpunim të të Rinjve në Prishtinë, e cila është bërë me financimin e MKRS-së. Kjo zyrë është themeluar nga gjashtë shtetet e Ballkanit Perëndimor: Shqipëria, Kosova, Bosnja dhe Hercegovina, Mali i Zi, Maqedonia dhe Serbia.

Në lidhje me planifikimet strategjike, MKRS ka hartuar Strategjinë për Rini 2018-2022, e cila pritet të miratohet së shpejti.

Në politikën e mbështetjes dhe afirmimit të sektorit të rinisë dhe përmirësimit të shërbimeve të të rinjve, janë mbështetur një mori projektesh për ngritjen e kapaciteteve të organizatave rinore dhe mbështetjen e mekanizmave rinorë për të zhvilluar programe dhe shërbime kualitative për të rinj si dhe ngritjen e shkathtësive jetësore për të rinjtë.
Janë përkrahur projekte të organizatave rinore që kanë pas në fokus ngritjen e kapaciteteve për parandalimin e ekstremizmit të dhunshëm dhe radikalizmit që shpie në terrorizëm.
Janë mbështetur projektet për zhvillim të programeve në trajnime për ndërmarrësi, grante dhe pajisje për start-ups si dhe trajnime profesionale për rikualifikim si dhe sigurimi i intershipit (praktikë në punë). Rreth 200 të rinj janë certifikuar për trajnime profesionale.
Sa i përket komponentës së pjesëmarrjes së rinisë në kuadër të Strategjisë për Rini dhe Planit të Veprimit 2016-2017, në kuadër të implementimit të kësaj strategjie, janë mbështetur 49 projekte.
Në kuadër të mbështetjes dhe fuqizimit të pjesëmarrjes së të rinjve gjatë vitit 2017, përmes mbështetjes dhënë Këshillit Qendror të Veprimit për Rini të Kosovës, janë themeluar Këshillat e Veprimit Rinor Lokal në komunat me shumicë serbe të Leposaviq-it, Zubin Potok-ut, Mitrovicës së Veriut dhe Zveçan-it.

Bashkëpunimi dhe koordinimi me donatorët
Në bashkëpunim me OSBE-në, MKRS-ja ka realizuar programin 3 mujor për internship të praktikantëve nëpër institucionet publike të Kosovës ku rreth 20 të rinjë kanë përfituar. Me Helvetas Swiss Inter-Cooperation nga Zvicra për Projektin për Aftësitë për Punësim Rural jemi duke realizuar programin në 12 komuna në pjesën lindore të Kosovës, (komunat lindore rurale) në mënyrë mjaft të kënaqshme dhe në veçanti nga zyrtarët e DZHPR-ës vlerësohet kontributi i këtij projekti në zonat rurale.
Është realizuar projekti “Trajnim në punë” përfitues 120 të rinj, Regjioni i Mitrovicës dhe Prishtinës. Implementues: MKRS, MPMS, zyrat për punësim dhe bizneset private.
Është realizuar projekti “Sallonet” përfitues 500 të rinj, në 10 komuna të Republikës së Kosovës. Implementues: MKRS, Qendrat Rinore, Friedrich Ebert Foundation dhe OJQ “D4D”.

SPORTI

Një nga të arriturat me rëndësi për fushën e sportit, sigurisht që mbetet Vendimi për ndërtimin e Stadiumit Kombëtar të Futbollit, i cili tashmë ka marrë rrugën e realizimit.
Janë plotësuar dhe ndryshuar Rregullorja për Kategorizimin e Sportistëve dhe të Trajnerëve , si dhe Rregullorja për Kategorizimin e Sporteve.
Është realizuar përkrahja financiare për Komitetin Olimpik të Kosovës (KOK) dhe Federatat Sportive.
Janë mbështetur financiarisht reprezentacionet në garat Kualifikuese për Kampionate Evropiane dhe Botërore, në Futboll, Hendboll, Basketboll, Volejboll, Atletikë, Mundje, Xhudo, Karate, Boks, Çiklizëm,etj.
Mbështetje materiale për klubet të femrave, për pjesëmarrje ne aktivitet sportive kombëtare dhe ndërkombëtare.
Mbështetje te aktiviteteve qe kane te bëjnë me masivitetin e sportit, ne nivel lokal dhe nacional.
Mbështetje materiale në seminaret për trajner-e, gjyqtar-e dhe administrator-e të sportit (stafi profesional).
Mbështetje materiale për projektet që mbulojnë shënimin e datave të rëndësishme kombëtare dhe manifestimet tradicionale sportive.
Mbështetje në organizimin e aktiviteteve të Kupës së Republikës së Kosovës.
Mbështetje federatave në ngritjen e kundrave profesional të dalë nga grupmoshat e reja (referë, trajner, administrator etj.
Ngritja e kuadrit mjekësor për të kryer kontrollet dhe testimet standarde për vlerësimin e aftësive lëvizore dhe funksionale(Ne bashkëpunim me Ministrin e Shëndetësisë)
Sigurimi i pajisjeve / aparaturës mjekësore për qendrën e mjekësisë sportive;
Trajnimi i kuadrit profesional për punë në Qendrën e mjekësisë sportive.

Sa i përket infrastrukturës së sportit, Janë bërë përgatitjet për ndërtimin e Pallatit Olimpik me Komunën e Prishtinës.
Është investuar në Stadiumin e qytetit të Prishtinës në bashkëpunim edhe me Komunën e Prishtinës.
Janë zhvilluar punimet ne ndërtimin e Stadiumit Ndihmës në Komunën e Prizrenit.
Renovimi i Stadiumit Olimpik “Adem Jashari” në Mitrovicë
Është investuar në rregullimin e fushës me bari sintetik në Stadiumin “2 Korriku” në Prishtinë
Vendosja e tribunave teleskopike dhe ulëseve në pallatin e rinisë dhe sporteve në Prishtinë.
Kanë filluar punimet në anekset e fushave ndihmëse në Stadiumin e futbollit ,,Ramiz Sadiku” në Prishtinë,
Investimi në Stadiumiet: “Shahin Haxhiislami” në Pejë, stadiumin e qytetit në Malishevë, Sadiumin e qytetit në Suharekë, stadiumin ,,Zahir Pajaziti” në Podujevë, ndërtimi i stadiumit të qytetit në Kaçanik,
Në bashkëpunim me Komunën e Gjakovës dhe Pejës janë bërë përgatitjet për ndërtimin e Fushave të Tenisit.
Kanë vazhduar punimet në ndërtimin e Palestrës së sporteve në Dragash, Palestrën e sporteve në Samadraxhë të Vushtrrisë
Është bërë inaugurimi i Palestrës së Sportit në Zahaq dhe në Loxhë të Pejës.
Ndërtimi i poligonit sportiv në shkollën “Bajram Curri’” në Strellc të Deçanit dhe në poligone tjera.

TË DRETJAT E AUTORIT

Gjatë këtij viti është hartuar strategjia kundër piraterisë;
Është nënshkruar Marrëveshja e bashkëpunimit me Republikën e Shqipërisë për fushën e të drejtës së autorit dhe të drejtave tjera të përafërta
Ndër të arriturat më të rëndësishme kanë qenë: promovimi i të drejtës së autorit dhe të drejtave të përafërta; trajnimi i grupeve të ndryshme të interesit, përfshirë gjyqtarët, prokurorët, policët, ndërmjetësit për të drejtën e autori dhe avokatët; prezantimi në Samitin Evropian të Pronësisë Intelektuale
Task Forca kundër Piraterisë, gjatë vitit ka treguar mjaft sukses, duke sekuestruar mbi 1670 kopje të materialeve pirate (CD, DVD) dhe për shkelësit janë shqiptuar gjoba dhe filluar procedurat në gjykatat kompetente.
Në politikën e promovimit të së drejtës së autorit dhe të drejtave të përafërta janë organizuar fushata vetëdijesuese dhe promovuese, përmes aktiviteteve promovuese dhe edukuese të mbajtura në shkolla të mesme.
Sfidë mbetët funksionalizimi i menaxhimit kolektiv përkatësisht nënshkrimi i marrëveshjeve të përgjithshme për tarifat e përgjithshme për shfrytëzimin e të drejtës së autorit dhe të drejtave të përafërta./KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme