Muzetë franceze kërkojnë me ngulm rihapjen

5 Shkurt, 2021 - 5:21 pm

Kritikat e muzeve në Francë po rriten kundër një mbylljeje që ata vlerësojnë se nuk e meritojnë. Peticione dhe propozime konkrete janë depozituar në zyrën e Ministrisë së Kulturës për rihapjen e tyre sa më shpejt, të paktën pjesërisht.

“Për një orë, një ditë, një javë apo një muaj, na lini të rihapim portat, edhe pse duhet t’i mbyllim në rast të një kufizimi tjetër!”

E tillë është kërkesa e formuluar këtë javë nga 100 drejtorë dhe presidentët e qendrave të artit, të udhëhequr nga Emma Lavigne, nga ”Palais de Tokyo”, në Paris.

Me presidenten e Fondit të Ndihmës së Industrive Kulturore ArtNova, Frédéric Jousset dhe gazetaren Florence Belkacem, ajo i dërgoi sot dhjetë propozime ministres franceze të Kulturës, Roselyne Bachelot, të cilat japin rrugë lehtësisht të arritshme.

Si të gjitha vendet kulturore në Francë, muzeumet janë mbyllur që nga fundi i tetorit. Dhe shpresat për një rihapje në mes të dhjetorit, më pas në fund të janarit nuk janë konfirmuar. Ekspozitat e kushtueshme mbeten pa vizitorë dhe ndonjëherë duhet të ripaketohen pa u parë.

Kërkesat e muzeve duan të jenë të vetëdijshëm për rreziqet e përhapjes së Covid: kërkuesit thonë se ata janë të gatshëm të respektojnë një protokoll të përforcuar shëndetësor. Ata janë të gatshëm të hapin vetëm një pjesë të dhomave të tyre, në orare të caktuara.

Francezët dhe veçanërisht të rinjtë, argumentojnë nënshkruesit e peticionit, kanë një nevojë urgjente, për shëndetin e tyre mendor, për të rizbuluar veprat e bukura për t’i rezistuar depresionit, dhe kështu ta bëjnë këtë periudhë të vështirë një dimër kulturor dhe mësimor.

Ato bazohen në përvojat e rihapjes, veçanërisht në Itali dhe Spanjë./ata/ KultPlus.com

Të ngjajshme