Parku Arkeologjik i Bylisit, një destinacion për turizmin arkeologjik dhe historik

1 Gusht, 2017 - 10:28 pm

Është një park me rrënoja arkeologjike që përfaqësojnë rënien e një qytetërimi të hershëm Ilir.

Qyteti Ilir i Bylist i vendosur në pllajën e një kodre pran fshatit të sotëm Hekal,dikur shtrihej në një sipërfaqe prej 30 ha e cila mbrohej nga një mur rrethues me gjatësi 2.2 km, gjerësi 3.5 m dhe lartësi 8-9 m i cili ende sot ruhet relativisht mirë.

Muri rrethues ishte pajisur me hyrje dhe kulla të shumta mbrojtëse.

Që në shek. III. p.e.s. qyteti pajiset me monumente të shumta dhe të rëndësishme të tilla si, teatri me kapacitet 7500 spektatorë i cili shërbente jo vetëm për shfaqje të ndryshme teatrale dhe muzikore për banorët e qytetit dhe zonave përqark tij por edhe si vend mbledhjesh ku merreshin vendime të rëndësishme për fatet e bashkësisë byline.

Krahas teatrit qyteti kishte stadiumin e vet, dy shëtitore, njëra prej të cilave dykatëshe, depozitën e ujit, prytaneonin, gjimnazin, altarë, banesa, rrugë etj.

Krahas këtyre monumenteve, qyteti kishte punishtet e veta të poçarisë, ndërtimit, skulpturës, metalpunuesit si dhe punishten e prerjes së monedhave të veta. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme