Punime mirëmbajtjeje në rrënojat e Hamamit në Sllatinjë të Skraparit

29 Maj, 2023 - 1:00 pm

Gjatë muajit maj, DRTK-Berat ka ndërhyrë me punëtorët e mirëmbajtjes në pastrimin e bimësisë së ulët (barëra, ferra etj) dhe të lartë (lojfat) në rrënojat e hamamit Monument Kulture, Kategori e I, në fshatin Sllatinjë, Skrapar.

Pas pastrimit, rrënojat e hamamit u dokumentuan me anë të fotografimit, skicimit dhe rilevimit të objektit në vend.

Duhet thekuar se, nga sa është mundur të gjurmohet nga eksperti i veprave inxhinierike të ndërtimeve të vjetra ing.Valter Shtylla, “kjo banjë është e vetmja e këtij lloji në vendin tonë e ndërtuar në fshat, që ruhet ende”.

Hamamet si ndërtesa që lidhen me kulturën fetare dhe mbajtjen e një higjene trupore sa më të pastër, kanë vlera të veçanta në suazën e arkitekturës osmane në Shqipëri.

Hamami në fshatin Sllatinjë (Skrapar) është mjaft i frekuentuar nga turistët gjatë sezoneve. Hamamet e Sllatinjës ndodhen pranë fshatit me të njëjtin emër në afërsi të qytetit të Çorovodës.

Monumenti është një ndërtim i përiudhës osmane ku spikasin format arkitekturore në përdorimin e kupolave, ku si kalim nga ambjent kuadratik për në kupolë shërbejnë trompat parabolike në qoshe.

Nga gjendja në të cilën paraqitet monumenti është pak e vështirë të lexohen qartë pjesët përbërëse të ambjenteve të ndryshme.

Ende duken gjurmët e trompave parabolike në qoshe të ndërtuara nga përzierja e gurëve të dimensioneve të vegjël me copa tullash dhe llaç gëlqereje./ ATSH/ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme