Qendra historike e Vlorës pa ciceron, vizitorët e huaj largohen pa njohur historinë

28 Prill, 2024 - 6:01 pm

Numri i vizitorëve në qendrën historike të Vlorës shtohet vit pas viti. Por këta të vizitorë vendas dhe të huaj vijnë dhe ikin të painformuar mbi trashëgimin kulturore dhe rëndësinë historike që kjo zonë mbart.

Çdo godinë në të dyja anët e rrugës Muze ka historinë e saj, si godina e Sharrajve. Po në rrugën Muze është edhe një godinë dy katëshe, në të cilën ka banuar Marigo Posio, qëndistarja e Flamurit Kombëtar. Të gjitha këto detaje historike historike, sot janë pothuajse të zhdukura.

Ergys Alushi , publicist dhe historian shprehet se Mungesa e informacionit dhe e qendrave të dedikuara për të informuar vizitorët ka bërë që qendra historike e Vlorës të shërbejë vetëm si një panoramë e bukur për fotografi ose për të konsumuar kafe.

“Qendra historike e Vlorës kur u krijua, u krijua me idenë që ti shërbente Vlorës për të treguar vlerat historike që ka ky qytet, vetëm idesë për të cilën u krijua nuk po i shërben, aty s’ka askush që të informojë, asnjë pikë informuese, njerëzit nga e gjithë Shqipëria vijnë bëjnë fotografi, konsumojnë një kafe, ajo është një qendër me shumë vlera jo vetëm për historinë ë Vlorës port ë gjithë Shqipërisë, atje minimalisht duhet të ketë një ciceron, një pikë informimi të dikush të marri një fletëpalosje , një libër, një guidë për të pasur një ide për çfarë bëhet fjalë. Bashkë me të huajt edhe vendasit duhet ta njohin zonën qendër të Vlorës. “Vlora nuk ka vetëm det”-tha Ergys Alushi, publicist, historian.

Problemi kryesor mbetet ai i mungesës së pikave të informacionit në qytetin bregdetar, në mënyrë që turistët të orientohen si me rrugët dhe zgjedhjet e destinacioneve dhe për më tepër me vlerat dhe historitë që çdo destinacion mbart”

“Infopointet kanë qenë deri tani inekzistente, ne s’kemi një kalendar në lidhje me aktivitetet që mund të realizojmë, problem kemi s’kemi një kalendar të orarit të autobusëve, të linjave interurbane, shpesh herë kur vin këtu na duhet një kohë e gjatë për ti shpjeguar turistit të shkojë diku që mund të jetë vetëm 500 metra më larg”,-tha Mikel Zinxhiria, agjenci turistike.

Qendra historike e qytetit e quajtur sot Muradie është një nga pikat më të rëndësishme për sa i përket historisë dhe trashëgimisë kulturore në qytet./euronewsalbania/ KultPlus.com

Të ngjajshme