TIKA restauron objektin e Rushdijes në Prizren

22 Gusht, 2017 - 9:00 am

Rushdija e Prizrenit në të cilën janë arsimuar shumë gjenerata është ndërtuar në fund të shekullit të 19 dhe është një trashëgimi kulturore e përbashkët e Kosovës dhe Turqisë. Ky objekt i trashëgimisë kulturore do të restaurohet nga ana e Agjencisë Turke për Bashkëpunim dhe Koordinim TIKA.

Informatat më të sakta në lidhje me Rushtijen e ndërtuar në vitin 1896 mund të gjenden në Salnamen e Vilajetit të Kosovës. Në Rushdije mësimet kanë zgjatur 4 vite dhe në të njëjtin vit të themelimin ka të dhëna se janë regjistruar 119 nxënës. Në Rushdije përveç mësimeve fetare dhe gjuhëve të lindjes janë mësuar edhe lëndët e historisë, gjeografisë, matematikës, artit dhe lëndëve të tjera, njofton Gazeta e Re.

Objekti i Rushdijes në kohën e Perandorisë Osmane është përdorur për qëllime arsimore kurse më vonë është shndërruar në spital. Kurse pas zjarrit të shkaktuar në vitin 1965 për një kohë të gjatë ka mbetur si rrënojë. Sot ndërtesa e Rushtijes gjendet përballë Lagjes së Tabakhanes dhe afër Lagjes së Suzi Çelebiut dhe ka mbetur si rrënojë.

Kryetari i Komunës së Prizrenit ka bërë kërkesë në TIKA për restaurimin Rushtijes e cila është një trashëgimi kulturore e përbashkët. TIKA-së e ka realizuar tenderin për përgatitjen e projekteve restauruese të Rushtijes e cila do të përfaqësojë lidhjen në mes të kaluarës dhe së ardhmes në zonën ku është duke u ndërtuar edhe biblioteka e qytetit nga ana e Komunës së Prizrenit.

Planifikohet që projektet e restaurimit për Rushtijen të përfundojnë brenda vitit 2017 kurse restaurimi i objektit në formën e saj origjinale do të realizohet gjatë vitit të ardhshëm. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme